Snelheidsovertreding nekt drugsdealer (26) uit Sneek: politie vindt 16.000 xtc-pillen in huis

xtc Shutterstock

Een 26-jarige drugsdealer uit Sneek viel door de mand na een snelheidsovertreding, eind januari in Scharnegoutum. De hardrijder had drugs bij zich, in zijn jas, zijn broek en zelfs in zijn onderbroek. Bij een huiszoeking vond de politie maar liefst 16.000 xtc-pillen.

De man zit sinds eind januari vast en dat blijft voorlopig ook nog even zo. De rechtbank verlengde donderdag het voorarrest, in elk geval tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak, op 6 juli. De man speelde zichzelf in de kijker door te hard door Scharnegoutum te rijden. Na een speekseltest bleek dat de man xtc, cocaïne en crystal meth had gebruikt.

Diezelfde drugs troffen de agenten aan bij de fouillering, maar dan in verpakte vorm, bestemd voor de verkoop. Na overleg met de officier van justitie werd de woning van de man doorzocht. Daar lagen meer dan 16.000 xtc-pillen, ruim 200 gram cocaïne en een onbekende hoeveelheid crystal meth. De geschatte straatwaarde van de drugs is zo’n 55.000 euro.

Volgens de reclassering dealde de Sneker niet om in zijn eigen verslaving te voorzien of om schulden weg te werken. Hij heeft een baan en een eigen woning, het handelen in drugs was meer een lucratieve bijverdienste, bedoeld om een bepaalde maatschappelijke status in stand te kunnen houden. Het verzoek van advocaat Peter Bonthuis om zijn cliënt voorlopig op vrije voeten te stellen, werd door de rechtbank afgewezen. Dat had te maken met de grote hoeveelheid drugs die in de woning is aangetroffen en het gegeven dat de datum van de rechtszaak niet heel ver weg is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Rechtbank