De Sneker Zeilwasserij ZONklaar wordt door een overname in één klap de grootste van Nederland en Duitsland.

Het tien jaar oude ZONklaar koopt de wasserij-activiteiten van concurrent Ultramar in Oosterhout. ,,Ze klopten eind september bij ons aan’’, zegt directeur-eigenaar Tino Schurer. ,,Wij haalden in het zuiden nogal wat marktaandeel bij hen weg.’’

De wasserij in Oosterhout sluit, maar die in Sneek breidt niet uit. Het huidige team van twaalf mensen wordt ook niet direct aangevuld met extra mankracht. ,,De wasserij in Sneek was al op de groei ingericht’’, verklaart Schurer. Zo is de werkplaats uitgebreid van 350 vierkante meter naar naar 800 vierkante meter, en kwamen er nieuwe machines.

Zeilen, bootkappen, tenten, zonweringen en parasols

ZONklaar reinigt en impregneert zeilen, bootkappen, tenten, zonweringen en parasols. Een gemiddeld zeil heeft eens in de drie tot vijf jaar een beurt nodig. De klanten zijn bijna altijd bedrijven, meestal bootverhuurders, jachthavens, winterstallingen of jachtmakelaars. Na afloop van het vaarseizoen brengen zij de beschimmelde zeilen naar inzamelpunten, vaak zeilmakers.

Vandaaruit gaan ze naar de wasserij in Sneek. Hier leggen ze een traject in verschillende baden af, waar het vuil er uitgeweekt wordt. Er komt geen trommel aan te pas. Na impregnatie en droging worden ze met de hand gepoetst, waarna ze teruggaan naar de 150 zeilmakers die ze eventueel repareren.

De overname brengt ongeveer 40 procent groei, schat Schurer. Het aantal inzamelpunten stijgt naar ongeveer 160 in Nederland en 40 in onder meer Duitsland, Zwitserland en België. Schurer hoopt volgend jaar ongeveer 700.000 euro omzet te draaien.

Schurer, die twee jaar geleden zijn kompaan en medeoprichter Ane-Jan Knol (Bolsward) uitkocht, is alweer met nieuwe plannen bezig. ,,Heel pril allemaal hoor. Maar ik denk aan een soort franchiseformule voor landen als Italië, Frankrijk, Denemarken en Zweden. Daar ligt terrein braak, ze kennen er dit soort service bijna niet.’’

Ultramar legt zich in Oosterhout verder toe op het verkoop van reinigingsmiddelen voor zeilen en tenten. Dit bedrijf bemande de wasserij vooral met Poolse uitzendkrachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct