De Sneker werd al eens vrijgelaten, maar ging op Martinique opnieuw in de fout en kwam daar vervolgens vast te zitten.

Sneker drugsfamilie richtte zich op grootschalige import van drugs uit Zuid-Amerika. 77-jarige ‘godfather’ krijgt drie jaar cel

De Sneker werd al eens vrijgelaten, maar ging op Martinique opnieuw in de fout en kwam daar vervolgens vast te zitten.

Van een Sneker drugsfamilie moet de pater familias het langst brommen. De 77-jarige opereerde als een heuse ‘godfather’ en werd maandag door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot ruim drie jaar cel.

De rechtbank ziet de hoogbejaarde man als de initiator van internationale drugstransporten. Hij had een leidende, sturende en coördinerende rol in de zevenkoppige bende, die voor het merendeel uit familieleden bestond. De criminele organisatie was gericht op de grootschalige, wereldwijde import van drugs.

De oude man maakte de plannen voor de aanvoer van cocaïne uit Zuid-Amerika en regelde de financiering van de zeilboten, die voor het transport werden ingezet.

Martinique

De Sneker werd al eens vrijgelaten, maar ging op Martinique opnieuw in de fout en kwam daar vervolgens vast te zitten.

Een 29-jarige neef van de man kreeg 2,5 jaar cel. Volgens de rechtbank kon hij niet als de drijvende kracht achter alle plannen worden aangemerkt.

Een 50-jarig familielid, eveneens afkomstig uit Sneek, moet ruim een jaar vastzitten. Een 54-jarige telg kreeg een taakstraf van twintig uur vanwege witwassen.

Twee groepsleden (53 en 52) werden veroordeeld tot respectievelijk 1,5 jaar en 14 maanden cel. Een 32-jarige man is vrijgesproken.

De familie, bekend bij politie en justitie, kocht voor elk transport een nieuwe zeilboot. Dat gebeurde onder een valse naam. De betaling vond plaats met zwart geld. Om traceren te bemoeilijken, werd ook de benaming van het vaartuig veranderd. Als bestemming gold steevast de Canarische Eilanden, dit om autoriteiten om de tuin te leiden.

Drugs in jerrycans

De drugs werden vervoerd in jerrycans. Vaak werd de cocaïne ingevoerd vanuit Suriname. Alle bendeleden reisden hoogstpersoonlijk af naar Zuid-Amerika. Alle veroordeelden waren eens op Trinidad, de meeste kwamen ook naar Suriname en Curaçao. Maar ook Venezuela, Ecuador en Colombia werden aangedaan. De transporten vonden plaats in 2013 en 2014.

De straffen vielen aanzienlijk lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde de hoofdverdachte acht jaar achter de tralies hebben en vier andere mannen zouden zes jaar moeten brommen. Dat de groep keer op keer in herhaling viel, vond het OM ,,onvoorstelbaar’’.

Maar volgens de rechter waren die eisen te hoog. De huidige vonnissen zouden in overeenstemming zijn met vergelijkbare zaken.

Volgens Kerem Canatan, de advocaat van de 29-jarige Sneker, is 2,5 jaar nog te veel. ,,We hadden gerekend op vrijspraak. Mijn cliënt gaat dan ook in hoger beroep.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct