Christelijke scholenstichting De Greiden moet toch 300.000 euro ten onrechte verkregen onderwijsgelden terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zo blijkt uit de einduitspraak van de Raad van State.

‘s Lands hoogste rechtscollege stelt de minister in hoger beroep alsnog in het gelijk. Eerder droeg de Groningse bestuursrechter de minister op om 314.000 euro scholenfusiebijdrage aan de scholenstichting in Bolsward uit te keren. De Raad van State draaide die uitspraak woensdagweer terug. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft De Greiden geen recht op het geld.

Het conflict ontstond in 2015, toen De Greiden door een teruglopend leerlingenaantal de basisschool Salverdaskoalle in Wons samenvoegde met basisschool De Tryetine in Schettens. Volgens scholendirecteur Albert Faber was er vooraf met de ouders in Wons afgesproken dat de ruim twintig leerlingen naar de basisschool in Schettens zouden gaan, op 18 fietsminuten afstand.. Uiteindelijk ging dat niet door, omdat de ouders de kinderen naar andere scholen stuurden.

Dat betekent volgens de Raad dat je moeilijk kan spreken van een ‘samenvoeging’. Volgens De Greiden zijn leraren van de Salverdaskoalle wel naar De Tryetine overgegaan en is er dus wel sprake van een samenvoeging en recht op extra fusiegeld. De hoogste bestuursrechter wijst De Greiden er in de uitspraak evenwel op dat de fusiesubsidieregeling voorschrijft dat er ook leerlingen naar de fusieschool moeten gaan. En dat is niet gebeurd.

Sterker nog, De Greiden had de Salverdaskoalle op 1 augustus 2015 wegens het ontbreken van leerlingen direct al moeten opheffen, meent de Raad. Het betoog van de scholenstichting dat leraren ook geld kosten, leidt tot niets. Want de fusieregeling is alleen voor de bekostiging van leerlingen bedoeld en niet voor personeelskosten. Daarvoor zijn andere regelingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct