Al zou hij willen, wethouder Mark de Man van Súdwest-Fryslân kan niets doen aan sociale huurders die meerdere huizen in hun bezit hebben. ,,Er is niks illegaals aan. We kunnen alleen een moreel appèl doen op de bewoner geen huurhuis te gebruiken als daar de noodzaak niet toe is.”

Dat antwoord gaf de wethouder donderdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van PvdA’er Habtamu de Hoop. Zijn partij vindt het ,,te gek foar wurden” dat een inwoner van Súdwest-Fryslân die een corporatiewoning huurt, beschikt over 59 huizen. In de hele gemeente zou het gaan om 100 woningen die in bezit zijn van corporatiehuurders.

Die aantallen kwamen aan het licht na onderzoek van het Kadaster in opdracht van NRC Handelsblad naar hoeveel huurders van corporatiewoningen eigenaar zijn van meerdere koopwoningen. Alles opgeteld gaat dat landelijk om ruim duizend huurhuizen die worden bewoond door mensen die samen 3344 woningen in elk geval deels op hun naam hebben staan.

Bizar, vindt de PvdA die van mening is dat sociale huurwoningen bedoeld zijn voor mensen die niet al een eigen huis bezitten.

Wethouder De Man zegt niks aan de kwestie te kunnen doen omdat het binnen de regels valt. ,,Corporaties wijzen woningen toe op inkomen, niet op bezit. Iemand kan ook in een verzorgingshuis wonen of panden via een erfenis hebben verkregen.” Ingrijpen kan niet. ,,Het is een kwestie van de corporatie en huurder. Wat wel kan is iemand er wijzen op dat het sociale huursysteem hiervoor niet is bedoeld.”

Kamerlid Henk Nijboer stelde donderdag vragen aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Hij wil weten of de minister bereid is voortaan te controleren of iemand een woning bezit alvorens diegene in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Ook wil Nijboer dat Ollongren binnenkort met corporaties gaat praten om de huurhuizen die worden bewoond door huizenbezitters weer toe te kennen aan mensen die een woning nodig hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Woningmarkt
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct