De raad van Súdwest-Fryslân zet ,,de rem op Empatec’’, zoals de strekking van een amendement was dat gisteravond door een meerderheid is aangenomen.

Alles draaide om de voorgestelde verhoging per werknemer van sociaal werkbedrijf Empatec van 2000 naar 3000 euro. Hiermee kan eindelijk de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West sluitend gemaakt worden, nadat de deelnemende gemeenten al eerder miljoenen extra in de regeling stopten.

Voor 23 raadsleden in Súdwest-Fryslân gaat een nieuwe verhoging te ver, tenminste als daar geen betere onderbouwing voor komt. De leden van CDA, ChristenUnie, D66, VVD, GroenLinks en GBTL zien zich niet wettelijk genoodzaakt aan de verhoging mee te werken en willen eerst meer uitleg. Zo moet maar eens duidelijk gemaakt worden welke invloed corona heeft gehad op de bedrijfsvoering van Empatec en waar het geld is gebleven dat het sociaal werkbedrijf hiervoor als compensatie van het rijk heeft gekregen.

Verantwoordelijk wethouder Gea Wielinga, lid van het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling, zei geheel achter het amendement te staan. Zij stemde als enige van de vier gemeenten in het dagelijks bestuur al tegen. Om dezelfde reden: de onderbouwing voor de verhoging ontbreekt. Maar de wethouder moest het amendement toch ontraden. Wettelijk gezien kan het volgens haar niet. De Gemeenschappelijke Regeling is nu eenmaal zo dat wat de meerderheid besluit uitgevoerd moet worden.

Dat was ook de reden dat de PvdA niet met het amendement mee kon gaan. ,,Je maakt de Gemeenschappelijke Regeling vleugellam als je dat doet’’, aldus Marianne Poelman. Volgens haar moet de raad kunnen vertrouwen op wat voorgelegd is. Zo niet, dan zou de raad aan moeten geven wat ze wél voor Empatec over heeft en niet bruut deze verhoging weigeren. Met de PvdA stemden de FNP en de fracties Semplonius en Poiesz-Zijlstra tegen. Dit waren 13 tegen stemmen.

Het niet beschikbaar stellen van het extra geld moet volgens Samantha Joustra van het CDA worden gezien als een duidelijk signaal. Wielinga zei het ermee eens te zijn dat vooral de cijfers van het leerwerkbedrijf zelf veel duidelijker moeten zijn. Zij wees erop dat die duidelijkheid er eind van het jaar komt omdat er een heel proces gaande is om het bedrijf om te vormen en klaar te maken voor de toekomst.

Ook een deel van de raad van Waadhoeke aarzelde over de hogere bijdrage, die in Franeker met 157.000 omhoog moet naar een kleine zes ton. Onder meer Gemeentebelangen stelde dat de gemeente zo een ‘pinautomaat’ voor Empatec wordt. Zo ver als in Súdwest ging de raad niet: een meerderheid wil dat hogere bijdragen aan Empatec in de toekomst beter en duidelijker onderbouwd worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct