Feest aan de voet van de Waterpoort in julie, met van links naar rechts: trouwambtenaar Mireille Sampimon, tolk Anna Dvornichenko, bruidspaar Ulyana Gold Ratnikova en Valeria Tomson, dochter Viktoria en Sandro Kortekaas.

Russisch noodhuwelijk voor de Sneker Waterpoort om niet gescheiden te raken

Feest aan de voet van de Waterpoort in julie, met van links naar rechts: trouwambtenaar Mireille Sampimon, tolk Anna Dvornichenko, bruidspaar Ulyana Gold Ratnikova en Valeria Tomson, dochter Viktoria en Sandro Kortekaas. FOTO NIELS DE VRIES

Met een geënsceneerde trouwpartij bij de Waterpoort in Sneek wil LGBT Asylum Support voorkomen dat Valeria Tomson (27) en Ulyana Gold Ratnikova (32) van elkaar gescheiden raken.

Het ‘noodhuwelijk’ tussen het Russische stel uit het azc in Sneek werd zondag voltrokken door stichtingsbestuurder Mireille Sampimon, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te Schagen.

In Rusland zal zo’n trouwerij van twee vrouwen er nooit van komen. Daar heeft president Vladimir Poetin net via een referendum een reeks grondwetswijzigingen in gang gezet. Een daarvan schrijft voor dat huwelijken alleen tussen man en vrouw worden gesloten. Een andere geeft de president de kans om zelf tot 2036 aan te blijven.

Gevlucht met een Fins visum

Of Ratnikova, Tomson en haar zoon Maksim (7) en dochter Viktoria (3) in Nederland wel een gezamenlijke toekomst hebben, is ook geen uitgemaakte zaak. De vier zijn in maart samen naar hier gekomen en hebben als gezin asiel aangevraagd.

Ze dreigen binnenkort echter te worden gescheiden omdat Tomson een Fins visum heeft gebruikt om te vluchten. Volgens de Dublin-verordening moet zij dus ook in Finland haar asielprocedure ondergaan, heeft de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) onlangs bepaald. De dienst is niet overtuigd dat de twee een stel zijn.

De vrouwen zeggen dat zij in Rusland in de problemen kwamen toen ze wilden gaan samenwonen. Ratnikova werd bedreigd met een strafzaak voor het verspreiden van LGBT-propaganda. Tomson, eerder getrouwd met een politieagent, hing ontzetting uit de ouderlijke macht en opname in een psychiatrisch ziekenhuis boven het hoofd.

LHBTI-koppels moeten in Nederland vaak alle moeite doen om te bewijzen dat zij samen zijn, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. Deze stichting komt op voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele asielzoekers. Het bewijsmateriaal - veel foto’s - dat de stichting op de valreep leverde, is niet meegewogen in de beoordeling door de IND.

'Ze hebben in Rusland als stel geen kans'

Er loopt nog een hoger beroep, maar eigenlijk hoopt LGBT Asylum Support dat de IND gebruikmaakt van zijn ‘discretionaire bevoegdheid’ en een uitzondering maakt: ,,Finland is voor Russische vluchtelingen helemaal geen veilig land. Russische gezagsdienaren lopen daar zo in en uit. Daar zullen ze als stel nooit een kans hebben.’’

De stichting heeft de IND en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) verzocht af te zien van de Dublin-procedure. Om de druk op te voeren is ook een online-petitie aangemaakt op Petities.nl om de vrouwen te helpen.

Ratnikova en Tomson ondergaan hun symbolische huwelijk stralend en bekrachtigen het met Hema-ringen en zoenen. Nadien is Ratnikova ernstiger: ,,Het maakt me depressief dat de IND niet wil inzien dat wij een gezin vormen.’’ Tomson: ,,Ik wil dat mijn kinderen zien dat wij normaal en geaccepteerd zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct