We vieren de afsluiting van een zonnige vakantieweek bij Indonesisch restaurant Klein Java in Sneek. De dagen ervoor aten we nog noodgedwongen op het terras of kookten een potje in de huurcamper. Maar nu de restaurants ook weer gasten binnen mogen ontvangen, besluiten we onze start van een Nieuw Normaal bij dit specialiteitenrestaurant in te luiden.

Bij Klein Java hebben ze de afgelopen periode niet stilgezeten. De verlichting binnen kreeg een make-over en het terras ging compleet op de schop. Binnen heerst de moslimwereld (Java), buiten het Boeddhisme (Bali). Sneek kreeg een tropische tuin erbij, met echte palmbomen. Op 1 november bestaat Klein Java 27 jaar. Niet eerder maakten ze mee dat het restaurant dicht moest en het afhalen en bezorgen zo’n grote vlucht nam. Maar nu wordt dat weer afgeschaald. Bestellen kan tot 18 uur en afhalen en bezorgen gebeurt tot 19.00. Het is tijd dat het restaurant weer voorrang krijgt.

Na een rondje handen ontsmetten in de hal kunnen we naar binnen. We vieren dit binnen-eetmoment met zijn vieren. En dat betekent natuurlijk uitgebreid rijsttafelen. Echter. Ons gezelschap bevat één vegetarische eter, die wel vis wil. En de rijsttafels zijn tweepersoons. We puzzelen even op de implicaties maar de vriendelijke serveerster biedt aan om met de keuken te overleggen of we ook drie ‘gewone’ rijsttafelmenu’s kunnen krijgen en een zonder vlees. En dat blijkt geen probleem.

Bij de geserveerde drankjes krijgen we als ouverture een pittig klein vegaloempiaatje, waarna we kiezen voor Cemilan besar, een proeverij van voorgerechten. Krokante viskoekjes, kip in filodeeg en driehoekige vega- loempiaatjes. Hierna begint het wachten op de hoofdvoorstelling: drie keer de rijsttafel Jakarta en een keer een vega-variant. Het eten komt in de vorm van een scala aan schaaltjes en kommetjes, met hier en daar een ontbrekend scherfje. Maar dat doet niks af aan de inhoud. De bediening loopt af en aan om alles op onze tafel te krijgen. De twee warmhoudplaatjes staan vol, en ook rond onze borden blijft geen plekje onbenut. Heel attent worden de vegetarische gerechten aan de juiste kant gezet. Of met extra vermelding opgediend.

De twee warmhoudplaatjes staan vol, en ook rond onze borden blijft geen plekje onbenut

De wijnkaart is mooi gevarieerd, constateert de mee-eter die beroepshalve verstand heeft van wijn. Het aanbod past goed bij Indonesisch eten. Twee eters kiezen uiteindelijk voor de huiswijn: een witte chardonnay met lekker tropisch fruit en toch fris. Eentje houdt het bij een wit biertje en een bij water. Waarvan we desgevraagd ook nog een grote fles op tafel krijgen. De vleeseters smullen van de verschillende vleesgerechten, zoals saté kambing (geit) en natuurlijk de daging rendang (runderstoofvlees). De vegetarische eter smikkelt van verschillende varianten tahu en tempé, pittig of zoet, zacht of krokant. Tahu is de Indonesische benaming voor tofu, net als tempé wordt het gemaakt van soja.

Gelukkig is de portie gado gado groot genoeg voor alle vier eters. Net als de schaaltjes met garnalen, ikan Bali (kabeljauw), roodbaars en telor (eieren in kruidige saus). Allemaal te combineren met witte of gele rijst. We hebben de schaaltjes niet geteld, het moeten er zeker twintig zijn, maar eten ze wel leeg. Alles gaat schoon op, zelfs de schalen met rijst.

Voor een nagerecht hebben we alle vier geen plaats meer. Het wordt koffie met spekkoek. Hoewel serveerster nr. 1 denkt dat die op is, weet serveerster nr. 2 de spekkoek tevoorschijn te toveren. Spekkoek van het huis, meldt ze. Het moet ook weer even wennen, zo’n vol restaurant. We houden het palmbomenterras nog even tegoed besluiten we. Dat wordt de volgende keer, want dat die er komt is wel duidelijk.

Indonesisch restaurant Klein Java

Wijde Noorderhorne 18

8601 EB Sneek

0515 432498

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Eten & drinken
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct