De Tuut van Sneek.

Restaurantrecensie | Dubbel en dwarse tuut in Sneek

De Tuut van Sneek. FOTO LC

Nog een beetje nagloeiend van hardlooptraining en douche wandelen mijn disgenoot en ik woensdag De Tuut van Sneek binnen. We hebben gereserveerd, want dat past in deze tijd. Er staat een tafeltje klaar met schermen aan beide kanten. Ze hangen met kettinkjes aan smalle balken, waardoor ze ook verschoven kunnen worden als er een gezelschap van andere grootte komt. Eenvoudig, maar slim gedaan.

Gastheer Luuk ontvangt ons kalm en correct. Op zijn vraag wat we willen drinken, antwoorden we ‘dat hangt ervan af wat we gaan eten’. Dus brengt hij de kaart, in een stevige houder, die hij op een kruk naast ons zet. Bij sommige gerechten staat een streepje: hiervan is nog één portie verkrijgbaar.

,,We werken met een dagmenu van verse streekproducten’’, licht Luuk toe. ,,We houden niet van weggooien.’’ Maar dat betekent soms ook ‘op is op’. Vandaag geldt dat bijna voor de gerookte paling met aardappelsalade en appel vooraf, en de kalfsentrecote met pesto en aubergine bij de hoofdgerechten.

Hoewel mijn tafelgenoot steeds minder (veel) vlees eet, laat hij zich dit keer de steak tartaar en de diamanthaas voorschotelen. Ik kies de vegetarische gerechten die me spannend lijken: groene gazpacho en falafel rode biet.

De overkant laat zich een Leffe triple goed smaken, ik vraag Luuk mij passende wijn te serveren. Bij mijn groene gazpacho brengt hij een Franse chardonnay. Met lichte zuren die passen bij het frisse gerecht en een ‘klein botertje’ zoals dat heet. Een groene gazpacho kan – net als de rode – zijn opgebouwd uit verschillende groente zoals paprika, komkommer, munt en selderij. Die van chefkok Vera is een tikkeltje dik, maar dorstlessend lekker.

Er ligt een half bolletje mozzarella in. De kaas is aan de stevige kant en had van mij wel iets jonger en romiger mogen zijn. Maar het zijn de losse tomaatjes die in de soep liggen, die de show stelen. Een klein geel tomaatje, dat een citroenaccent geeft, enkele ontvelde snoeptomaatjes voor een zoetige inbreng en een paar rode met kroontje. Aan de geblakerde takjes kun je zien dat ze gerookt zijn en je proeft het ook. Een bijzonder effect, waar ik blij van word.

Tafelgenoot is zeer te spreken over zijn steak tartaar. De cornichons (kleine augurkjes) en kappertjes vormen een goede tegenhanger voor het rauwe vlees en de dressing van mayonaise. Bovenop prijkt – in plaats van het standaard rauwe ei – een Schots ei (eierballetje) van alleen een dooier. Heel knap gemaakt. Het toastje heeft de vorm van een klein sneetje brood. Schattig en erg knapperig.

Een dame aan een belendende tafeltje probeert het te snijden, maar het schiet van haar bord. Luuk brengt, heel attent, een nieuw toastje. Op een bordje. Heel keurig.

loading

Na een passende pauze krijgt mijn gezelschap zijn diamanthaas geserveerd. Het gerecht ziet er opnieuw uit als een plaatje. ,,Dit stukje vlees is moeilijk goed te bereiden, omdat het puntje dun is en de andere kant dik’’, legt hij uit. Vera is er in geslaagd het goed te bakken. Bovenop liggen heel kleine kaantjes, de pepersaus is mooi van structuur en glanst.

De fondant en puree van zoete aardappel geven het geheel een zonnig oranje uitstraling. Een stronkje bimi (smalle broccoli) is een extraatje. De witlof is mooi gekaramelliseerd, maar heeft toch nog een bittertje. Een prachtig geheel van smaken.

loading

Mijn bietenfalafel zien er al net zo vrolijk uit. Op een bietentortilla ligt een frisgroene humus, met daarop een gemengde salade met lenteui. De falafel is smakelijk, maar aan de vaste kant, minder ‘luchtig’ dan van alleen kikkererwt. Voor een zuur accent heeft Vera schijfjes witte biet ingemaakt.

Dit feestje is afgemaakt met yoghurtdressing, waarin groene kruiden zijn verwerkt. Geroosterde tuinbonen geven een nootachtige smaak en extra crunch . Een pinot noir complementeert dit gerecht.

De geroosterde tuinbonen zitten ook op de extra gemengde salade die we delen. De ingelegde gele bloemkoolroosjes stelen hier de show. De mayonaise bij de frites in de schil heeft een lekkere hint van kerrie. We smullen.

We sluiten af met twee verschillende desserts. Eén portie bavarois met amandel, druif en sorbet van bloedsinaasappel. Het ijs is verfrissend, de bavarois lekker ‘korrelig’. Een beetje als griesmeel, door de gemalen amandel. En de druiven zijn helemaal heerlijk: als sappige, overrijpe rozijnen.

De overkant kiest voor Hast sêd : koffie met lekkers. Dat lekkers is allemaal zelfgemaakt, vertelt Luuk. Chapeau, vinden wij voor de sappige kokosmacroon, de smeuïge brownie en de macaron met ananasvulling. Het leukst is de bonbon van donkere chocola met citrusvulling in de vorm van een kus. Die dikke tuut (tút) verdient Vera dubbel en dwars voor haar kookkunsten en creativiteit.

loading

De Tuut van Sneek

Wijde Noorderhorne 11

Sneek

0515-338543

www.detuutvansneek.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct