Het nu nog rommelige recreatiegebied De Potten bij Sneek moet een lommerrijk gebied worden met voorzieningen die het hele jaar door te bezoeken zijn.

‘De Potten²’ heet de gebiedsvisie die de gemeente Súdwest-Fryslân voor de toekomst van De Potten liet ontwikkelen door bureau ZKA en Bleeker Nauta Landschapsarchitecten. Zij sluiten de komst van een hotel met zo’n veertig tot zestig kamers of appartementen niet uit. Als het haalbaar is, moet deze voorziening op de kop van De Potten verrijzen en moet het huidige stacaravanterrein er plaats voor maken.

ZKA schrijft dat de dagrecreatie versterkt moet worden door een aantrekkelijk vormgegeven ‘Sneeker stadsstrand’ en door verdere ontwikkeling van de waterskibaan met ruimte voor het ontvangen van gasten, passende horeca en aansprekende attracties. Het naaktstrand zou naar een andere plek moeten, want daar is het stadsstrand gesitueerd.

Klein evenemententerrein

Aan de zuidkant van de recreatieplas zou een kleinschalig evenemententerrein moeten komen. De programmering kan variëren van (water)sportgerelateerde evenementen tot meer recreatie en lifestyle, zoals een openluchtbiosprogramma, beachvolleybal en classic car-evenement.

Het rapport oppert verder de komst van een elk-weer-galerij. Het gaat om een multi-inzetbare ruimte die gebruikt kan worden voor sport-, spel- en kinderactiviteiten, kleinschalige overdekte festivals, miniconcerten en exposities. Het RCN vakantiepark De Potten moet het seizoen verbreden door kwaliteitsverbetering van de logiesfuncties. Wat ZKA betreft maken 85 toeristische kampeerplaatsen plek voor mobiele eco-lodges.

Het hele gebied moet een zonering krijgen. Te denken valt aan een ‘centrale as’, dit is de Paviljoenwei die als lommerrijke allee veel sfeervoller moet worden. Haaks op de Paviljoenwei is plek voor een familie- en evenementenzone. De ‘boulevard van Sneek’ ligt aan het eind van de Paviljoenwei. Het Starteiland blijft de plek voor wedstrijdzeilers, waar net als nu ook recreatieve zeilers welkom zijn. Een natuurzone vormt de buffer naar de Natura 2000-gebieden. Het plan voorziet hier extra water met flauwe oevers en graslanden.

Knelpunten

Er zijn wel grenzen aan de ontwikkeling, stellen de onderzoekers. Zo zouden er geen nieuwe tweede woningen meer bij mogen komen. Een knelpunt is ook de verkeersoverlast die inwoners van Offingawier ervaren. De gemeente zou hiernaar moeten kijken in combinatie met de toegankelijkheid van Noordoost-Sneek. Voor het fietsverkeer wordt het fietspad door Offingawier verder doorgetrokken en goed verlicht.

ZKA constateert dat De Potten nu een rommelig gebied is zonder ruimtelijke samenhang met ‘schrale’ horecavoorzieningen die te weinig onderscheidend zijn. Het korte seizoen speelt alle exploitanten parten. Raad en college willen dat het dé toeristische hotspot van Sneek blijft. Het college kan zich niet in de hele opzet van de ambitie vinden, maar stelt de raad voor het stuk toch ter inzage te leggen zodat eventuele inspraakreacties de opzet nog kunnen wijzigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct