Met twintig tegen vijftien stemmen heeft de raad van Súdwest-Fryslân maandagavond besloten het zware middel van een raadsenquête in te zetten naar Empatec.

Het CDA stemde als enige partij verdeeld. Naast de in december door de hele raad aangenomen motie om een uitgebreid onderzoek door een commissie uit de raad te laten doen naar de financiële problemen bij werkbedrijf Empatec, lag ook het voorstel voor om dit door de rekenkamer te laten doen. Het fractievoorzittersoverleg was er niet uitgekomen. Daarom lag er nu een voorstel voor rekenkameronderzoek.

Amendement

Tegenstanders hiervan dienden een amendement in om vast te houden aan de raadsenquête. Dit amendement was ingediend door Semplonius, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Bij de stemming sloten GBTL en zeven CDA’ers zich hierbij aan. De rekenkamer onderzoek laten doen had de voorkeur van PvdA, FNP, Poeisz-Zijlstra en drie CDA’ers. Dit waren Petra van den Akker, Douwe Attema en Uilkje Attema.

De partijen die de raadsenquête ondersteunen noemden het jammer dat er twijfel is ontstaan over het inzetten van dit instrument. Volgens Angeline Kerver van GroenLinks is er geen beter moment om tot een raadsenquête over te gaan dan nu. ,,Je maakt een statement en je neemt je verantwoordelijkheid.’’ Zij wees erop dat een dergelijk onderzoek veel meer in de openbaarheid plaatsvindt dan een rekenkameronderzoek. De VVD vond dat wie A zegt ook B moet zeggen. Deze partij vindt dat de rekenkamer later wel een rol zou kunnen hebben om te onderzoeken of de gemeenteraad goed gehandeld heeft.

Kosten: 150.000 euro

De PvdA vindt de kosten van een raadsenquête, 150.000 euro, de belangrijkste reden om voor de rekenkamer te kiezen. Fractievoorzitter Johan Feenstra wees erop dat er al twee dure onderzoeken zijn gedaan. Daarmee was volgens hem al 100.000 euro gemoeid. Nog eens 150.000 euro daarbij is volgens hem niet uit te leggen. De FNP wees ook op de bestaande onderzoeken en de kwaliteit van de rekenkamer.

De raadsenquête is het zwaarste middel dat de gemeenteraad kan inzetten bij het uitoefenen van zijn controlerende taak. In Friesland maakte alleen de raad van Smallingerland er gebruik van bij het debacle rondom de vernieuwbouw van schouwburg De Lawei in Drachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct