Post: Britt van negen stuurde alle postbodes van Nederland een kerstkaart, ze heeft er al 900 teruggekregen

Britt Boersma (9) heeft inmiddels bijna duizend kaarten van dankbare postbodes. FOTO NIELS DE VRIES

Britt Boersma (9) uit Molkwerum stuurde een kerstkaart naar alle postbodes van Nederland. Die sturen massaal kaarten terug.

Nog tweehonderd ansichtkaarten heeft Britt te gaan - dan heeft ze ze alle negenhonderd kaarten gelezen die ze vorige week kreeg. Een overweldigende massa post kwam er binnen, verstuurd door postbodes uit het hele land. ,,Oeral komme se wei’’, vertelt Britts moeder Marijke. ,,Seelân, Noard-Brabân, It Amelân, Den Helder, echt út alle hoeken.’’

Een deel van de post hangt aan lijnen aan het plafond in de kamer - driehonderd hangen hier, schat Marijke - voor de rest moeten ze, na het openmaken en lezen, in huize Boersma nog een plekje vinden. ,,De lyntsjes binne no op.’’

Vooral vrijdag ging het hard: toen reed er speciaal een auto van PostNL voor, om een pakket vol post te brengen.

‘Lieve Britt’

De plaatselijke postbode - ze woont in Molkwerum - was erbij, en de camera’s van Omrop Fryslân. Britts ouders wisten ervan, maar hadden er niets over aan hun dochter verteld. Die was totaal verrast. ,,It wie echt hiel bysûnder, dat ferjit se nea war’’, zegt haar moeder.

,,Se skriuwe der ek faak in ferhaaltsje bij’’, vertelt Britt, nog steeds beduusd van alle aandacht. Ze leest ze stuk voor stuk. ,,Dat se it leuk wurk fine, bygelyks, mar dat se ek wol troch de rein fytse moatte. En se skriuwe der allegear op: ‘Lieve Britt’.’’

Die regen, die deed het hem. Britt zag de postbode op zijn scooter door de regen ploeteren en ter plekke besloot ze zelf een kerstkaart te maken. Die deed ze op de bus, gefrankeerd en geadresseerd: ‘Voor alle postbodes van Nederland’. De kaart kwam, ongeopend, terug: Ongeldig/Incompleet adres .

Britt was er verdrietig van en haar ouders, Arno en Marijke, zetten de kaart op Facebook, zodat postbodes hem toch onder ogen konden krijgen, met het verzoek om het bericht te delen.

PostNL staat ‘op z’n kop

Dat had een enorm sneeuwbaleffect. Het bericht werd 2700 keer gedeeld en er kwamen massaal reacties op. Een postbode uit Hattem vroeg om het adres, zodat ze ook een echt kaartje kon sturen, en vroeg of ze het adres mocht delen met collega’s. Er kwamen op die manier al 54 kaarten binnen. PostNL maakte er melding van in een interne nieuwsbrief, en opende een antwoordnummer waar meer kaarten voor Britt heen konden.

Postbodes melden dat ze Britts kaart bemoedigend vinden en haar dankbaar zijn. Van een medewerker hoorde Marijke dat PostNL ‘op z’n kop staat’ door dat ene kaartje. Vandaar dat er vrijdag een postzak vol werd bezorgd - door twee postbodes maar liefst. Die van Molkwerum en die van Hattem.

,,Leuk’’, zegt Britt schuchter, als ze moet samenvatten wat ze ervan vindt. ,,En leaf ek.’’ En - het is een voor de hand liggende vraag, maar we moeten het weten - wil ze zelf later ook postbode worden?

,,Nee’’, antwoordt ze resoluut. ,,Kinderrechter.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Instagram