Hotel Vigilante aan de boulevard van Makkum wil uitbreiden. Hoogtepunt wordt een vleugel van vijf verdiepingen met suites en appartementen.

Initiatiefnemers zijn hoteleigenaar Theo op de Hoek en horecaondernemer Bas Hollenberg (ex-eigenaar De Walrus). Op de Hoek wil zijn hotel van 89 kamers vergroten met 28 luxere suites. Daarnaast moeten er 32 recreatieappartementen komen. Die worden verkocht, maar kunnen door de eigenaren ook weer worden verhuurd.

,,De merke is goed”, zegt Op de Hoek, al 22 jaar ondernemer op en rond de Makkumer boulevard. ,,De rekreaasjesektor groeit, en wy witte dat er nei sokke apparteminten in behoarlike fraag is.”

Vleugel van 18 meter hoog

De nieuwbouwplannen zijn grotendeels bedacht op het eigen parkeerterrein van Vigilante, aan de zuidkant van het huidige hotel en pal aan het strand. Een bouwvergunning is nog niet aangevraagd, maar adviescommissie Hûs en Hiem besprak donderdag het voorlopige ontwerp.

Het meest in het oog springende deel wordt een vleugel van 18 meter hoog. Vigilante mag op zich wel de hoogte in, maar alleen in het noordelijk gelegen bouwvak waar zich nu het restaurant bevindt. De initiatiefnemers overlegden met de gemeente Súdwest-Fryslân, die bereid zou zijn het bestemmingsplan aan te passen. ,,Ze staan er welwillend tegenover”, aldus Hollenberg.

Transparantie en rust

Naast de hoogbouw komt een lagere vleugel. Hotelkamers en appartementen zitten in beide delen. Om ‘transparantie en rust’ uit te stralen, kwam Penta Architecten uit op een ontwerp met zandkleurig metselwerk en veel hout.

Hûs en Hiem juicht het toe dat de boulevard een architectonische impuls krijgt en is in hoofdzaak positief over het ontwerp. Wel wil de adviesclub dat er nog goed wordt gekeken naar de inrichting van het parkeerterrein en de manier waarop de kamers op de begane grond worden afgescheiden van de boulevard. Ook zou de ingang van het complex aan de boulevardkant prominenter mogen, oppert de commissie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Toerisme
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct