Als een familiefeest met Pasen er niet in zit, is er altijd nog Omke Jan in Woudsend. Daar kijkt iedereen – met een broodje pulled beef - vooruit naar een zomer waarin alles vast beter zal zijn.

Vorig jaar kon je Pasen met recht een feest van hoop noemen. Twee derde van de Friezen was er blijkens een enquête (in de paaseditie van de LC op 11 april 2020) heilig van overtuigd dat corona in september van dat jaar toch echt wel zou zijn verslagen. Het virus was toen net een maand in Nederland, de lockdown heette intelligent en er was net ferm geapplaudisseerd voor alle zorgwerkers. Nog even doorzetten, was het credo.

,,Tja, ongemerkt zijn we al weer een jaar verder. En nog kunnen we alleen maar hopen dat het deze zomer wél beter is.’’ Jan Kiers uit Scheemda bekent dat hij er niet gerust op is. ,,De grootste verandering is dat iedereen vorig jaar echt angstig was. Nu is het wat losser, al blijven de meesten voorzichtig.’’

Kiers is zondagmiddag met wederhelft Niyada Chumsen naar Woudsend gekomen. Google leverde de suggestie toen ze zich oriënteerden op een dagje Friesland. ,,Onder normale omstandigheden was het een brunch met de familie geworden. Of een hotelletje. We zijn beiden gescheiden en dit is ons weekend zonder de kinderen.’’

Houtblokken en houtskool

De twee zijn aanbeland op de Iewal, bij boerderijherberg Omke Jan. Hier concentreert zich de paasactie. Het restaurant is dicht, maar kok Simon de Mol en gastheer Leon Donker doen op de kade goede zaken in een kraam met ‘Farmhouse food’. Houtblokken en houtskool knapperen in de braai. Op de roosters gaart een stuk buikspek - formaat stoeptegel - en pruttelt een gietijzeren pan met draadjesvlees.

Het rokerige geurenpalet maakt dat er per dag zeker 60 broodjes pulled beef over tafel gaan. ,,Voor nu is dat fantastisch, al zouden we in normale tijden op zo’n dag misschien wel 150 lunchgasten hebben’’, zegt kok De Mol. Het vlees komt van vlakbij - Black Angus uit Akkrum en Jersey van natuureiland de Gouden Boaiem – maar is in de keuken nog drie dagen onderweg geweest om te worden gepekeld, gerookt (in een omgebouwde mini-giertank) en te sudderen in een jus, getrokken van de botten.

Broodjes en puntzakken

Eigenaren Jan Bles en Nienke de Boer zien klanten met broodjes en puntzakken boerenfriet aan weerszijden van hun meubelarme terras neerploffen op gemeentelijke bankjes. Bles schudt het hoofd. ,,Soks snapt dochs net ien? Dêr meie se sitte, mar by ús net, wylst wy de minsken prima op oardel meter delsette kinne.’’

Dat de burgemeesters van de grote steden zaterdag pleitten voor een snelle heropening van de terrassen, is hem dan ook uit het hart gegrepen. ,,Ik ha echt goede hoop dat der no wat yn beweging komt. As it moaier waar wurdt, ha minsken ferlet fan wat fertier. Lit ús dan ûnderdiel wêze fan de oplossing.’’

loading

Vol goede moed werft Bles personeel voor de zomer. Er is net een leerling-kok binnengehaald. Bles: ,,Dat foel noch net iens ta. De measten wolle yngewikkelde technyske dingen dwaan, krekt as yn stjerrerestaurants. Wy wolle minsken ha dy’t har ynteressearje yn wêr’t it iten weikomt. Se moatte it petear oangean mei de boeren dy’t oan ús leverje en respekt ha foar de smaken dy’t de natuer oan it iten jout. De Fryske grûn hat safolle te bieden.’’

Gedoe aan de grenzen

Een dagtoer door de Zuidwesthoek bracht Mio Lazic uit Harlingen en Simone Kanaar uit Sneek naar dit geurige middelpunt van Woudsend. Onder normale omstandigheden waren ze liever naar zijn moeder gegaan, in Bosnië, maar dat durven ze nu nog niet aan. Lazic heeft haar al sinds januari 2020 niet meer gezien.


Het moet wel weer mogelijk zijn om per auto die kant op te gaan, maar hij hikt aan tegen alle gedoe aan de grenzen van landen die allemaal eigen coronaregels hanteren. Kanaar bekent dat zij meer schrik heeft van het virus. ,,Al zou ik dan misschien wel weer even willen langsgaan in Servië. Daar kun je zo een vaccin halen. Ze hebben er groot ingekocht, maar de bevolking wil er niet aan.’’

Ajax-directeur

Daar staat zomaar een bekend koppel voor de kraam. Het zijn Ajax-directeur Edwin van der Sar en zijn vrouw Annemarie. Hij moest voor zijn werk in de buurt zijn (een voetbalwedstrijd in Heerenveen) . De tip om naar Woudsend en Omke Jan te gaan kwam van Sven Kramer, zegt de oud-doelman. Eigenlijk hadden ze hier wel langer willen zijn. ,,Het zat al vol, anders hadden we graag een kamer geboekt.’’

loading

Ze nemen een koffie en een homemade -ijsthee. Hij: ,,IJsklontjes? Laat maar zitten. Het is al koud genoeg.’’ Omdat in het dorp verder ook weer niet zoveel te beleven is, duikt het Noordwijkse paar nog een paar keer op, om uiteindelijk met een tasje eersteklas boerderijproducten door te reizen naar Heerenveen.

Veilige afstand

Dat er voor het voetbalpaar geen plaats is in de herberg, komt door een Amsterdamse familie. Carine en Jan-Kees Hordijk hebben vier van de vijf kamers van Omke Jan geboekt voor zichzelf en de gezinnetjes van hun kinderen. Carine Hordijk: ,,We kunnen hier vanavond voor onze kamers eten, op de vide . Samen, maar wel op veilige afstand van elkaar.’’

Voor nu is dat het maximaal haalbare. Ze wilden graag de hele club bij elkaar hebben nu een zoon op het punt staat om vijf maanden per camper door Europa te trekken. ,,Als ze tenminste wegkomen…’’, zegt Jan-Kees Hordijk. Vorig jaar vierde het paar Pasen op de boot, in IJmuiden. Carine: ,,Het was al lang mooi dat we daar met de thermoskan naartoe konden. We konden alleen de haven niet uit, omdat overal de toiletgebouwen dicht waren.’’

Dat laatste herinneren Henk Schoeman en Inge Nijendijk, die met dochter Famke voor een broodje naar Omke Jan zijn gevaren, zich nog levendig. Schoeman: ,,Op de eilanden in het Heegermeer was het een en al toiletpapier in de weken voordat de wc’s op campings en in havens weer open gingen. Wat dat betreft staan we er nu beter voor.’’ Ze runnen met hun zoon een botenverhuurbedrijf in Heeg en kijken uit naar de zomer: ,,Je merkt dat nu al heel veel mensen uit de grote steden boeken. Gelijk hebben ze. We hebben hier genoeg buitenruimte.’’

Lees ook: Waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct