Ouders omgekomen Uruzgan-militairen Aldert Poortema en Wesley Schol krijgen schadevergoeding

Foto familie Poortema

Defensie keert een schadevergoeding uit aan de ouders van de in Uruzgan omgekomen militairen Aldert Poortema (22) uit IJlst en Wesley Schol (20) uit Assen. Ze werden in januari 2008 gedood door eigen vuur.

Militair advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden van de twee gesneuvelde militairen bijstaat, bevestigt dat het ministerie van Defensie aansprakelijkheid erkent voor de dood van de twee militairen.

,,Het is goed dat Defensie nu aansprakelijkheid erkent voor de fouten. Hopelijk kunnen de nabestaanden binnenkort de zaak na meer dan twaalf jaar definitief afsluiten”, zegt Diekstra.

Defensieminister Bijleveld heeft de ouders twee keer bezocht. ,,De persoonlijke toenadering van de minister heeft de families goed gedaan.”

Hoogte schadevergoeding

Hoe hoog de schadevergoeding wordt is nog niet bekend. Diekstra: ,,Daarover willen de nabestaanden in gesprek met Defensie. Het moet een serieus bedrag zijn dat recht doet aan het leed dat de ouders is aangedaan. Ze hopen dat er geen stroeve en langdurige onderhandelingen met de Landsadvocaat hoeven plaats te vinden. De overheid moet als werkgever haar morele verantwoordelijkheid nemen en een passende tegemoetkoming toekennen.’’

Aldert Poortema en Wesley Schol waren gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte. Ze waren een paar weken op uitzending in de Afghaanse provincie Uruzgan. Tijdens een nachtelijke patrouille in het dorp Deh Rawod waren de Nederlandse militairen in twee groepen op zoek naar Talibanstrijders. Daarbij schoten beide groepen op elkaar.

Talibanstrijders

Poortema werd geraakt door vuur van Nederlandse militairen die dachten met Talibanstrijders te maken te hebben. Toen Schol hem wilde redden, werd hij ook dodelijk getroffen. Bij het incident raakte een andere Nederlandse militair zwaar gewond en werden nog twee Afghaanse strijders die met de Nederlanders optrokken ook gedood.

De ouders van Poortema hebben geprobeerd via een rechtszaak de verantwoordelijke commandant, die opdracht gaf tot vuren, te vervolgen. De eis werd in 2010 afgewezen.

Lees ook LC+ | Ouders omgekomen militair Aldert Poortema vragen openheid