Annemarie Davies (39) komt oorspronkelijk uit Sneek en woont in Sydney. Zij en haar man hebben een vakantieboerderij in het rampgebied van Gospers Mountain. Voor de Leeuwarder Courant beschrijft ze haar ervaringen in het door bosbranden geteisterde Australië.

We zijn nog niet bij onze vakantieboerderij geweest. De wegen zijn nog niet open. De branden zijn nu ook zuidelijker in de staat New South Wales, maar ook in Victoria. Ze richten enorm veel schade aan en er vallen veel slachtoffers.

De schade is groter dan wat wij tot nu hebben ervaren hier in Noordwest-Sydney, de Hawkesbury en de Blue Mountains. Omdat bij ons de branden in de bossen woedden, in plaats van in dichtbevolkte dorpen.

Op dit moment zijn er nog wel branden in Wollemi National Park en de Blue Mountains en de brandweer is nog steeds bezig met het beheersen van die vuren.

We hebben een app die we in de gaten houden waarin alle info omtrent branden in de buurt constant geüpdatet wordt. Heel handig.

Er is een brand in de Blue Mountains die out of control is en zich op dit moment naar bewoonde gebieden verplaatst. Men wordt gevraagd het nieuws te volgen en de omstandigheden in de gaten te houden.

Mijn schoonmoeder woont op het pad van de bosbrand en als het vuur niet wordt gestopt, maak ik me er zorgen om. Vijf jaar geleden was er ook al een gevaarlijke brand in haar wijk, verscheidene huizen zijn toen afgebrand.

We hopen dat de wind rustig blijft, zodat de brandweer containment lines kan aanleggen en daarmee het overspringen van het vuur kan verhinderen.

Lees ook | Leeuwardense zamelt geld in voor dieren Australië

Vuurverbod niet serieus genomen

Zondag en maandag waren er twee branden zo’n 5 kilometer bij ons vandaan. Het ging om een grasbrand die veroorzaakt was door een man die machinegereedschap gebruikte. Waarschijnlijk een lasser; een vonk van zijn powertool veroorzaakte een brand van 25 hectare! Hij is gearresteerd.

Zo zijn er zo’n 47 branden veroorzaakt door Australiërs die gewoonweg het algehele vuurverbod niet serieus nemen. Een sigaret die uit een autoraam wordt gegooid is erg vaak de oorzaak van een bosbrand hier. Er is een speciaal nummer dat we kunnen bellen om iemand aan te geven die een peuk uit een auto gooit. De boete is zo’n 11.000 dollar. En dat is maar goed ook!

Maandagavond hoorde ik een vreemd geluid op de dakpannen. Het bleek te regenen!

We hebben zo’n 1,2 millimeter gehad. Niet genoeg. Het is hier zo gigantisch droog dat het stuwmeer van de Warragamba Dam, dat het regenwater opvangt, nog maar voor 43,1 procent gevuld is. En elke week daalt dit cijfer.

Creatief de tuin groen houden

Iedereen heeft nu waterrestricties en op Facebook zie je hoe menig huishouden creatieve manieren vindt om het gras in de tuin groen te houden. Mensen hebben emmers in de douche en vangen het water op en slepen het naar de tuin. Of ze hebben een speciale slang aangesloten op de wasmachine om op die manier het spoelwater in de tuin te laten stromen.

Wij hebben hier gelukkig gerecycled water dat wij vrij mogen gebruiken voor de tuin en het wassen van de auto’s, enzovoort. Maar veel wijken hebben dit niet.

De enorme haat die wordt verspreid op Facebook tegen onze premier Scott Morrison is ongelooflijk. Die man kan niets goed doen. Van de week zijn er vernielingen aangericht aan zijn huis. Hij is niet geliefd. Maar ik begrijp niet helemaal wat men denkt dat hij had kunnen doen om deze ramp te vermijden.

Hij kan het toch niet laten regenen? En regen hebben we nodig. De manier waarop men hem benadert, is naar mijn mening niet de juiste manier om problemen op te lossen. Het land is politiek heel erg verdeeld en daar maak ik me eigenlijk meer zorgen om.

Wat betreft het weer was het zondag en maandag bij ons rond de 47 graden. Verschrikkelijk. Dinsdag en woensdag was het tussen de 25 en 30 graden. Voor zaterdag wordt er regen voorspeld. We wachten het af.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Branden Australie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct