Dinsdagavond begon het enorm te onweren. Onweer komt regelmatig voor in de zomermaanden. Vooral in december en januari.

Vaak gaan onweer en bliksem niet gepaard met regen, maar met harde wind. Blikseminslagen veroorzaken daardoor regelmatig branden. Dat is natuurlijk een grote zorg.

Gelukkig plensde het deze keer wel! En niet zo’n beetje ook. In 24 uur hebben we zo’n 5,5 millimeter regen gehad. Maar dat viel helaas niet overal.

Woensdag werden we wakker met een naar, maar niet heel verrassend bericht. Een vrijwillige brandweerman is aangehouden en beschuldigd van het aansteken van zeven branden aan de zuidkust. Het gaat om een jongen van negentien jaar.

Hoe haal je het in je hoofd? Maar dit gebeurt elk jaar. Brandstichters krijgen daar blijkbaar een sensationeel gevoel bij… Tot nu toe zijn er 183 mensen aangehouden, van wie er 47 een brandende peuk op de grond gooiden en 24 personen opzettelijk brand hebben gesticht. De politie heeft ook gerechtelijke stappen ondernomen tegen 53 mensen die zich niet aan het strikte stookverbod hielden.

loading

The Aussie Spirit

De branden aan de zuidkust zijn ongelooflijk fel en er zijn daar tot nu toe acht lichamen gevonden. Het totale dodental in de staten New South Wales en Victoria staat nu op 23 mensen. En zo’n 2000 huizen zijn verwoest.

Je blijft ook horen dat mensen thuis blijven om hun huizen te beschermen, ondanks het feit dat het ongelooflijk gevaarlijk is. Ik noem het ‘The Aussie Spirit’: een vleugje trots en een vleugje van ‘No worries, mate’. ‘She’ll be right.’ Aussies zijn trotse, sterke en hulpvaardige mensen in tijden van extreme nood.

Vorig jaar was ik in augustus op bezoek in Nederland. De hele reis naar Sneek keek ik met grote verbazing naar het verdorde gras langs de snelweg. Hoewel dit voor mij de normale kleur en structuur van gras is – geel, droog en dor – begreep ik dat het voor Nederland extreem was. De hittegolf die toen heerste, is voor ons de norm. De droogte van het landschap, de kleur van het gras, zo ziet mijn voortuin er regelmatig uit.

Ondanks de 5,5 millimeter regen lijken de branden nog volop te woeden. Alleen al in New South Wales is er 5 miljoen hectare bos verloren gegaan. Dat is een groter gebied dan heel Nederland.

Zonder tandenborstel en schone onderbroek

De rook hangt nog steeds in de lucht, net alsof het mistig is. En het ruikt alsof we op de camping staan en de buren aan het barbecueën zijn. Vandaag staat er kangoeroe op het menu…

Net voor de kerst was een vriendin van mij even snel naar de supermarkt gereden en op de weg terug kon ze niet meer naar haar huis, omdat de hulpdiensten de wegen hadden afgesloten vanwege extreem brandgevaar. Daar sta je dan, zonder tandenborstel en schone onderbroek en je man en kinderen nog thuis.

Ze heeft noodgedwongen gelogeerd bij een familielid en mocht godzijdank de volgende dag terugkeren. Maar niet zonder risico. De brand kwam dichtbij, op nog geen kilometer. Als de wind niet plotseling gedraaid was, dan was haar huis er niet meer geweest.

Alles hangt af van de wind. Iets wat je niet ziet en waar je eigenlijk nooit bij stilstaat – wij fietsen hier namelijk niet – is nu voortdurend in onze gedachten.

Being controlled

Het dodental onder dieren is groot en overal langs de snelwegen vind je lijkjes. Mensen zijn druk bezig met het redden van dieren. Af toe wordt er een levende koala uit het afgebrande bos gered. Dat zien we weer in een schattig filmpje op Facebook. Het raakt me, ik word er verdrietig van.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Gisteren is het officiële bericht gekomen dat de brand in Wollemi National Park helemaal onder controle is en is uitgebrand. Godzijdank. We zullen heel snel mogen kijken bij onze vakantieboerderij nu de wegen weer open zijn.

De brand die richting het huis van mijn schoonmoeder trekt, is nog niet onder controle, maar wordt tegengehouden. Hij heeft de status being controlled . Dat zegt niet altijd iets, maar het is wel beter dan de status out of control .

We can only hope.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Branden Australie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct