Opluchting in Sneek over zes nieuwe coronagevallen

. FOTO NIELS DE VRIES

Burgemeester Jannewietske de Vries is ,,opgelucht dat it meifalt’’; in het asielzoekerscentrum van Sneek zijn zes nieuwe coronagevallen geconstateerd.

Vrijdag bleken er 22 bewoners positief. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) besloot daarop het hele centrum voor 72 uur op slot te gooien. Alle ruim 400 aanwezigen zijn dit weekeinde in een witte tent op het azc-terrein getest.

Volgens GGD-directeur Margreet de Graaf tonen de testresultaten aan dat het huidige testbeleid werkt; wie geen klachten heeft, bleek niet positief. Ook van de 40 medewerkers is niemand positief getest. Vorige week testte 1 beveiliger positief.

loading

De coronagevallen wonen allemaal in hetzelfde woonblok, relatief dicht op elkaar. Locatiemanager Benny Schonewille wil de nu 28 positief getesten en hun huisgenoten elders plaatsen, omdat het azc in Sneek volgepakt zit. De groep moet 14 dagen in quarantaine. Volgens Schonewille hebben de mensen ,,hooguit milde gezondheidsklachten’’.

loading

Gaan en staan waar ze wilden

Vanaf maandagavond zes uur mochten de azc-bewoners weer gaan en staan waar ze wilden. Dit weekeinde hebben medewerkers boodschappen voor hen gedaan. De azc-school bleef maandag ook dicht. Wat Schonewille betreft gaat die zo snel mogelijk weer open. ,,We willen natuurlijk graag dat ook deze kinderen weer naar school gaan.’’

De GGD zette extra mensen in om dit weekeinde alle bewoners te kunnen testen. ,,Voor ons allemaal geldt dat het virus niet weg is’’, beklemtoonde De Graaf. De risico’s binnen een azc zijn relatief groot omdat bewoners gemeenschappelijke ruimten delen en afstand houden lastig is. Op de afdeling van de eerste besmette bewoner was de besmettingsgraad 22 procent.

Van alle azc-bewoners zijn er 98 niet getest. Zij hadden voor de uitbraak de wijk genomen naar familie of vrienden elders. Op 16 maart is de wekelijkse meldplicht opgeschort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Coronavirus