Rechts van de A7 het terrein waarop het zo gewenste De Hemmen III moet komen. De zandstreep geeft de uitrit-in-aanleg vanaf Bolsward aan.

Ondernemers woedend over rem op industrieterrein Hemmen III: 'Straks heb je het nakijken'

Rechts van de A7 het terrein waarop het zo gewenste De Hemmen III moet komen. De zandstreep geeft de uitrit-in-aanleg vanaf Bolsward aan. FOTO NIELS DE VRIES

De woede en verbijstering onder zakenlieden in Súdwest-Fryslân zijn groot, nu het college van burgemeester en wethouders de ontwikkeling van bedrijventerrein De Hemmen III in Sneek wil uitsmeren naar 2024.

,,Als je projecten gaat uitstellen wordt de kans op afstel altijd héél groot’’, zegt Robert van de Leur, voorzitter van de Ondernemersfederatie Súdwest-Fryslân. Zijn toon is fel. De belangenvereniging van vrijwel alle gemeentelijke ondernemersclubs is ,,laaiend’’ dat het college de aanleg van bedrijventerrein De Hemmen III in Sneek – een parel in wording – op de lange baan wil schuiven om geld te besparen. ,,Dat zou een ongelooflijke flater zijn.’’

loading

De beroerde financiële situatie dwingt de gemeente tot verlaagde ambities. Om een tekort van 10 miljoen euro (de stikstofproblematiek en de coronacrisis laten de rode cijfers verder oplopen) min of meer onder controle te houden, willen burgemeester en wethouders 5 miljoen euro per jaar bezuinigen.

Investering in regionale economie

Maar waarop, als er al geen vlees op de botten zit? Als kansrijke ‘ombuiging’ is daarom het vertraagd aanleggen van De Hemmen III als proefballon opgelaten. De Hemmen III moet een 25 hectare groot bedrijventerrein worden aan de zuidwestelijke kant van rijksweg A7 in Sneek, ter hoogte van Folsgare.

Economisch wethouder Maarten Offinga (CDA, hij heeft zijn post net verlaten om burgemeester in Hardenberg te worden) droomde lang hardop van het meest groene bedrijventerrein ooit, vol innovatieve, duurzame ondernemers. De tijdlijn: een klap op het bestemmingsplan in september of oktober, de aanleg in 2021. Er waren al gegadigden. 

Het ogenschijnlijke gemak waarmee het college afspraken in het coalitieakkoord van tafel veegt, getuigt niet van visie, concludeert Van de Leur: ,,De ontwikkeling van dit bedrijventerrein is een investering in de regionale economie. Een ondernemer die zich in Sneek wil vestigen, heeft nu twee kaveltjes om uit te kiezen en dan moet-ie nog heel snel zijn ook. Dan is álles op. We hebben duurzame bedrijven dus niets meer te bieden. Wie wil uitbreiden gaat ergens anders naar toe. Dan heb je het nakijken.’’

'Nu afhaken zou een slechte zaak zijn'

De Ondernemersfederatie heeft jaren gelobbyd bij de gemeente om in te zetten op een royaal aanbod van hoogwaardige bedrijventerreinen waarop geen plaats is voor vervuilende industrie. ,,We hebben oneindig veel gesprekken gevoerd en gestreden om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven. Je moet concurrerend zijn voor bedrijven buiten de gemeente die overwegen om zich hier te vestigen. Nu afhaken zou een slechte zaak zijn: er zijn toch ook al heel wat kosten gemaakt.’’ 

De Ondernemersfederatie rekent erop dat de kwestie-Hemmen III volgende week op de agenda van de raadscommissie Bestjoer & Finânsje wordt gezet. De gemeenteraad heeft in 2018 groen licht gegeven voor het miljoenenproject, maar zal opnieuw in de slag moeten over de toekomst van De Hemmen III.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct