Noodzakelijk onderhoud: Blauwpoortsbrug Bolsward drie maanden gestremd (ook voor fietsers en voetgangers)

De Blauwpoortsbrug. FOTO: GOOGLE STREETVIEW

De Blauwpoortsbrug, die de Harlingerstraat met het centrum van Bolsward verbindt, is sinds maandag drie maanden gesloten voor alle wegverkeer, inclusief fietsers en voetgangers.

In die periode worden noodzakelijke herstel- en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Het gaat volgens Martien Tolboom, projectleider bij uitvoerder Oosterhof Holman, om een reparatie aan de aanbrug. Dat is het gedeelte waar het brugdek ‘in valt’. ,,Dat kan door betonrot zijn functie niet meer vervullen, zo bleek tijdens een inspectie”, zo luidt de reden. Hij benadrukt daarbij: ,,Wij veranderen niks aan het aanzicht van de brug. De buitenkant blijft hetzelfde.”

Tolboom omschrijft de klus als een ‘klein werkje’, maar de drie maanden verwacht hij wel nodig te hebben. ,,Dat komt omdat we alles achter elkaar moeten doen. We kunnen niks tegelijkertijd uitvoeren.” De werkzaamheden verlopen zo min of meer in etappes. Maandag is eerst een zogenaamde stempelconstructie opgebouwd. ,,Daarna gaan we slopen, maken we een bekisting en gaan we beton storten”, somt hij een aantal stappen op. Dat beton heeft vervolgens drie weken nodig om uit te harden. ,,Daarna gaan we verder bouwen en dan moeten we alles weer herstellen.” Volgens de planning -die weersafhankelijk is en dus kan afwijken- is de klus eind november geklaard.

Voetgangers en fietsers kunnen in de tussentijd gebruik maken van de Gysbert Japicxbrug, voor autoverkeer is met gele borden een omleidingsroute aangegeven.

Arriva past de dienstregeling en rijroutes van de bussen aan. Zo vervallen de haltes aan de 1e Hollandiastraat, Bargefenne en Stoombootkade. Het vervoersbedrijf geeft busreizigers als advies om in- of uit te stappen bij het busstation of de halte aan De Marne.

Er geldt geen stremming voor het scheepvaartverkeer omdat de brug bediend wordt of permanent open staat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân