Markante Strontrace-man Reid de Jong overleden

Reid de Jong met zijn partner bij hun vuurtoren in Workum in 2009. Foto: Catrinus van der Veen

Strontrace-oprichter Reid de Jong is deze week op 86-jarige leeftijd overleden. Dat melden verenigingen waarbij hij betrokken was in een verklaring.

Nog een keer sprak De Jong dit jaar bij de kop van de haven van Workum, op de dag dat gewoonlijk de Strontrace van start zou gaan.

,,Lieve mensen, dank je wel voor de aanwezigheid en dat oprotten? Dat komt wel, als er maar weer schepen gaan varen’’, sprak hij, zo blijkt volgens voorzitter Jantien Milders-Lubbert van Vereniging Zeilvracht uit een filmpje.

Geen schip

Door corona was er geen schip te bekennen bij het evenement dat hij ruim vijftig jaar geleden voor het eerst organiseerde en dat steevast startte met zijn kreet: ,,En nou oprotten.’’

Ruim vijftig jaar woonde De Jong in de vuurtorenwoning in Workum. Hij zorgde er zelf voor dat de woning een monumentale status kreeg, vertelde hij deze krant in 2016 nog. ,,Ik kende toenmalig minister Henk Vonhoff persoonlijk en heb hem gevraagd of hij Tointsje Leech (de vuurtoren) wilde opnemen in de monumentenlijst. Dat deed hij binnen een week’’, zei hij.

Pijp en baard

De Jong was een markante verschijning. Vaak een pijp in de mond en met een flinke baard. De vuurtoren had hij betrokken nadat hij in 1967 besloot zijn leven ‘als ambitieuze, jonge architect en een bijzonder hoogleraarschap aan de wilgen te hangen’, schreef deze krant in 2009. ,,Dat was een politieke keuze. Ik had geen zin in de aanstormende productie- en consumptiemaatschappij.”

De Strontrace – van Workum naar Warmond en weer terug – groeide uit tot de Strontweek. Met daarin ook het klompzeilen. ‘Omdat Reid het belangrijk vond dat ook kinderen leren zeilen’, schrijven de verenigingen (onder meer Vereniging Zeilvracht en Visserijvereniging Workum) in de verklaring.