Makkumer sauna moet in bedrijfsgebouw verstopt blijven, dus buiten roken mag niet

FOTO MAURI RATILAINEN

Een sauna met negen chalets in een bedrijfsgebouw op een bedrijventerrein in Makkum vindt Súdwest-Fryslân al bijzonder genoeg. Daar wil de gemeente niet ook nog eens een buitenterras bij.

Toch probeerde de Makkumer ondernemer Abe Blanksma afgelopen week via de Raad van State in Den Haag toestemming te krijgen bij De Leliehof een terras aan te leggen. Voor de rechter hield de gemeente voet bij stuk. ,,Een terras vinden wij niet passen op een bedrijventerrein’’, zei een woordvoerster.

Blanksma begrijpt niet waarom de gemeente moeilijk doet. ,,Er zijn geen klachten en voor gebruik van de buitenruimte is geen vergunning nodig’’, aldus zijn advocaat Sander van Gent. Het terrasje bij de nooduitgang van het bedrijfsgebouw aan het water was er al voordat de sauna vanwege de coronamaatregelen vorig jaar op slot ging.

Alles moet binnen

Bezoekers van sauna De Leliehof konden er even buiten zitten met een drankje of een sigaretje, want binnen roken mag niet. Daar kan niets op tegen zijn, vindt Blanksma. Hier denkt de gemeente anders over: ,,Aan de overkant van het water staan woningen.’’ De gemeente wil geen klachten over geluidhinder 's avonds of in de weekenden.

Staatsraad Rosa Uylenburg vroeg: ,,Heeft de gemeente erover nagedacht dat de mensen wel eens een luchtje willen scheppen?’’ ,,Alles moet binnen’’, zei de woordvoerster van Súdwest-Fryslân, en dat is Blanksma duidelijk te verstaan gegeven toen hij in 2016 een vergunning kreeg.

Uitspraak over enkele weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân