Eigenaresse Anouk van Omme van Irish Pub de Poort van Cleef in Sneek sluit de deuren: het is tien uur.

Kroegen eerder dicht: 'Tuurlijk is het een waardeloos verhaal, maar ik ben wel van het omdenken'

Eigenaresse Anouk van Omme van Irish Pub de Poort van Cleef in Sneek sluit de deuren: het is tien uur. FOTO NIELS DE VRIES

Sinds deze week gelden in de horeca weer nieuwe regels. Kroegen moeten eerder de deuren sluiten. Voor de topdagen vanaf donderdag tot zondag maakt dat in Sneek nogal een verschil.

Irish Pub de Poort van Cleef in Sneek zal deze donderdag anders zijn dan anders. Dat is al vroeg op de avond duidelijk. Een aantal vaste gasten van de donderdagavond heeft per app afgezegd, zegt barmedewerkster Dian de Jong (26). Het zijn mensen die wekelijks repeteren in een band. ,,Daar krijg ik allemaal berichtjes van: we redden het niet op tijd.’’

Vanaf dinsdag mogen na 9 uur geen nieuwe klanten meer worden bediend in de horeca. Om 10 uur moeten de deuren zelfs helemaal dicht. Voor een stad als Sneek waar vanaf pak ’m beet donderdag het meeste nachtleven in de brouwerij is, is dat een behoorlijke verandering. De deuren sluiten daar normaal gesproken uiterlijk 4.00 uur in de ochtend.

De tekst gaat door onder de foto.

loading

Kort avondje

,,We proberen hier in drie uur tijd nu net zo veel te drinken als normaal in zes uur’’, lacht Jan Erik van der Laan (54), die met twee vrienden buiten op het terras van Irish Pub de Poort van Cleef zit. De deuren daar gaan op donderdag doorgaans om half twee dicht. Het terras is als enige aan het plein helemaal vol, althans, voor zover het gaat om het met parasols afgedekte gedeelte. Het weer is wispelturig en zo nu en dan is er een bui.

'We kunnen maar een ding doen: het mega-mega-positief oppakken'

Twee toeristen uit Brabant, vader en zoon, zitten binnen. Ze logeren in Van der Valk. Pas in de taxi naar het café beseften ze dat het een kort avondje zou gaan worden. ,,De chauffeur zei: weten jullie wel dat alles om 10 uur sluit? Daar hadden we niet bij stilgestaan’’, zegt vader Ton van Geene (56). Zoon Maarten (26): ,,Toen dachten we verrek: we hebben nog maar twee uur.’’ Hopelijk, zeggen ze, is er om 22.00 uur nog wel wat te doen in het hotel. ,,Want om dan naar bed te gaan…’’, zegt de vader.

De tekst gaat door onder de foto.

loading

Het is allemaal wat behelpen met de strengere regels, maar horecaondernemers moeten de boel ook niet al te somber benaderen, vindt Tanja Beljon (46), die zelf 25 jaar horecaervaring heeft. ,,Tuurlijk is het een waardeloos verhaal, maar ik ben wel van het omdenken.’’ Ze ergerde zich flink aan ,,zo’n vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Nederland die op tv alleen maar loopt te klagen’’. ,,Je mag toch blij zijn dat je kunt blijven ondernemen. Kijk even naar de situatie waar we met z’n allen in zitten.’’ De horeca kan tenminste nog openblijven, zegt ze. ,,Maak er wat van.’’

Dat is ook precies wat eigenaresse Anouk van Omme van Irish Pub De Poort van Cleef probeert te doen, zegt ze. ,,De nieuwe regels zijn absoluut niet leuk. Het is weer een klap voor de horeca en het kost heel veel centen, maar we kunnen maar een ding doen en dat is het mega-mega-positief oppakken. We moeten een tweede lockdown voorkomen.’’

Ze heeft dozen met spelletjes gehaald voor in het café. ,,Stef Stuntpiloot en 30 Seconds bijvoorbeeld’’, vertelt ze. ,,Dansen kan niet meer, meezingen kan niet meer, een feestje bouwen lukt niet. Dus kunnen de gasten nu ‘ouwerwets spelletjes spelen’’’. Want aan gezelligheid mag niet worden ingeboet. ,,We moeten niet de hele tijd zeggen: wat is het vervelend. Dat weten we wel. Mensen die hier komen, willen een avondje ontspanning.’’

Het hanteren van de nieuwe regels gaat volgens Van Omme prima. Zo nu en dan moet iemand erop worden gewezen dat hij op zijn kruk moet zitten. Of moet diegene die als vijfde aan een tafel gaat zitten worden weggestuurd, want per tafel geldt een maximum van vier gasten. Mensen die na negenen nog proberen binnen te komen zijn er niet. In elk geval niet deze avond. ,,Maar het weekend moet nog beginnen.’’

De tekst gaat door onder de foto.

loading

Uurtje eerder begonnen

Om kwart voor 10 roept het barpersoneel de laatste ronde om. Het driemanschap op het terras, dat vandaag twee keer zo snel drinkt en nog naar volle bierglazen staart, vraagt nog even om ,,zestien bier’’. Ze krijgen er elk een. ,,Tegenwoordig’’, zegt Van der Laan, ,,moet je meteen afrekenen, want ze weten nooit of je nog terugkomt’’, doelt hij op de gevaren van het virus. Zijn maat Eduard de Vries (59): ,,We hebben wel die moeilijke leeftijd.’’

Ze zijn deze avond een uurtje eerder begonnen, anders bleef er maar twee uur kroegpret over. De een is daardoor zonder eten uit zijn werk naar de bar gegaan. De ander niet. ,,Ik heb een strenge vrouw’’, beweert De Vries. ,,Ik heb thuis nog gegeten.’’

Soepeltjes loopt de horecatent leeg. Alleen de mannen moeten echt in beweging worden gebracht. Als iets na tienen onder toeziend oog van twee handhavers – die een speciaal rondje maken voor de nieuwe sluitingstijden – de laatste glazen naar binnen zijn gebracht, wordt duidelijk waarom ze zo moeilijk in beweging te krijgen waren. ,,We hadden liever gehad dat de kroeg tot 11 uur, 12 uur open was, dat was een mooiere tijd geweest’’, vindt De Vries.

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct