De nieuwe mienskipsskoalle De Legeaën in Sibrandabuorren is bijna klaar, mét een groen plein en natuurlesprogramma.

Een atletiekbaantje, heuveltjes en verstopplekken, veel bomen, struiken en planten, klimtoestellen en als kers op de taart een amfitheater waar het hele dorp gebruik van mag maken. Het plein van de nieuwe IKC mienskipsskoalle De Legeaën in Sibrandabuorren wordt een ‘groen schoolplein’, dat de kinderen uitnodigt om veel te bewegen en vooral spelenderwijs te leren.

Groen schoolplein

Bovendien is zo’n plein (de aanleg is in volle gang) een ideaal outdoor-leslokaal voor milieu- en natuureducatie, stelt directeur Anja Kanters van groenbedrijf Donker Groep in Sneek. Samen met Mark Tuit, directeur van IVN Natuureducatie Noord was Kanters gisteren in Sibrandabuorren om een partnerschap te bezegelen.

Iedere school of opvanglocatie waar Donker Groep de komende vier jaar een groen schoolplein aanlegt, krijgt een abonnement op het buitenleseducatiepakket van IVN. De Mienskipsskoalle is straks de eerste school met zo’n groenpakket. Kanters, tegen de kinderen van de groepen 6 en 7: ,,Buitenspelen is heel belangrijk en gezond. Daar wordt je slim en wijs groot van.’’ Tuit: ,,Wij zeggen altijd: ieder kind heeft recht op een kletspoot.’’

Toekomst

Na de zomervakantie beginnen de bijna honderd schoolkinderen uit Sibrandabuorren, Gau en Tersoal samen op de hagelnieuwe Mienskipsskoalle. De bouw is bijna voltooid. De fusie tussen de drie scholen (Tersoal is al dicht) was twee jaar geleden wel bijzonder: twee christelijke en een openbare school van drie verschillende onderwijskoepels vonden elkaar in hun toekomstplannen. Zij opereren nu onder de vlag van Palludara.

Op de nieuwe plek, met een nieuwe onderwijsvisie, krijgen de kinderen ‘s morgens instructies van hun juf of meester. Daarna kiezen zij zelf een fijne plek (op de grond, in een treinzitje of buiten tussen de bijen en de vlinders) om aan de slag te gaan met hun werkjes.


 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct