Zeven kleine campings aan de Friese meren vrezen voor hun toekomst. De provincie begrenst de bedrijven op 25 plekken. ,,Dan gaan we dertig jaar terug.’’

Een volledig inkomen hoeven ze er niet uit te halen, maar Sven (27) en Youri (23) Aukes willen in de toekomst graag minicamping De Wetterspetter in Indijk van hun ouders Albert en Ytsje overnemen. De telefoon rinkelde er nog nooit zo vaak als vorig jaar, toen door corona de toeristen hun heil in eigen land zochten. Dat scenario zit er dit jaar weer aan te komen. Alleen vreest de familie ‘nee’ te moeten verkopen.

Strenge limiet

Dit heeft alles te maken met de nieuwe omgevingsverordening van de provincie Fryslân. Daarin wordt voor kleine campings streng vastgehouden aan de limiet van 25 plekken of bij een haven voor 25 ligplaatsen. Dat was dertig jaar geleden nog voldoende, toen het ging om boerencampings, stelt Sven. Ook nu hebben alle familieleden er een baan bij, maar de inkomsten uit de camping zijn hard nodig om bijvoorbeeld de oude boerderij te kunnen onderhouden.

,,Alles dat wy fertsjinje, stekke wy yn it opknappen fan de pleats en it terrein.’’ De opbrengst van 25 kampeerders is daarvoor niet voldoende, weet Sven. Een minicamping moet volgens hem veertig tot zestig staanplaatsen hebben, wil het een beetje uit kunnen.

Dat vooruitzicht had De Wetterspetter ook. De camping begon in 1999 met vijftien plaatsen, breidde uit naar 25 en had van de voormalige gemeente Wymbritseradiel toestemming door te groeien naar veertig. Bij de overgang naar Súdwest-Fryslân zette deze nieuwe gemeente het beleid even on hold, omdat er nieuwe regelgeving van de provincie aan zat te komen.

Geen concurrentie

Dat die regelgeving zo slecht voor hen uit zou pakken, hadden de kleinschalige campings De Wetterspetter, Lân en Mar in Heeg, Ykema in Sandfirden, De Oosthoek in It Heidenskip, Het Klokhuis in Idzega, Poelzicht in Heeg en Pressefinne in Elahuizen nooit verwacht. De familie Aukes investeerde juist in een groter washok en een groter terrein om in te spelen op de toekomstige uitbreiding naar veertig plekken.

In een zienswijze op de ontwerp-omgevingsverordening laat ze weten het met diverse uitgangspunten van de provincie niet eens te zijn. Zo rept de tekst over de impact op het landschap en cultuurhistorische waarden als minicampings gaan uitbreiden. ,,Mar wy sitte hjir al lang’’, werpt Albert Aukes tegen. Uitbreiden kan op eigen grond, waardoor er niets opgeofferd hoeft te worden.

De vrees dat groeiende, kleine campings een concurrent worden voor reguliere campings, gaat volgens de familie ook niet op. ,,Wy wurkje goed gear mei dy kampings.’’

Pluspunt voor de streek

In het geval van De Wetterspetter is er goed overleg met camping De Rakken in Woudsend. Er worden ook wel kampeerders naar elkaar doorverwezen. ,,Wy lûke in hiel oar publyk as de grutte kampings. Minsken dy’t sykje nei it karakter fan de streek en dy’t nei kampings wolle dêr’t de eigner dy noch ken en helpe kin mei tips. Dy fraach nimt allinnich mar ta.’’

Voor de streek is een minicamping een pluspunt, vindt Sven Aukes. Er zijn geen voorzieningen, dus voor boodschappen en uitstapjes is men aangewezen op de nabijgelegen winkels en toeristische voorzieningen. Hij had graag na de overname ook een aantal chalets op de camping willen plaatsen. ,,Lytsskalich, in stik of fiif.’’ Maar ook dat wordt bij een grootte van 25 plekken niet toegestaan.

De gemeente Súdwest-Fryslân steunt, net als de gemeente Leeuwarden, de kleine recreatieondernemers. Volgens Súdwest-Fryslân staan er regels in de verordening die innovatie en nieuwe initiatieven van ondernemers belemmeren. Terwijl de provincie juist om vernieuwend en ambitieus ondernemerschap vraagt in de beleidsnota Gastvrij Fryslân. ‘De definitie van kleinschalig kampeerterrein is in strijd met de provinciale ambities. Bovendien zet de provincie de mogelijkheden voor vrijkomende (niet-)agrarische bebouwing op slot.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct