Bij bewoners, hun familie en personeel van Nij Mariënacker in Workum heersen veel onrust en angst over het voornemen van zorgkoepel Patyna de keuken van het huis te sluiten.

Weloverwogen kozen Rieks Rentenaar en Jan Deen uit Workum er in oktober 2020 voor hun hoogbejaarde (schoon)moeder vanuit Dirskhorn te laten verhuizen naar een appartement in Nij Mariënacker in hun woonplaats. Ze had meer zorg nodig, dus begon een zoektocht in de buurt van Dirkshorn. De verzorging van het eten was een belangrijk criterium voor het echtpaar.

,,Een prakje dat ze voor de deur afzetten, dat wilden wij niet voor mijn schoonmoeder’’, zegt Deen. De huizen waar dat beter geregeld was, hadden een lange wachtlijst. Zo kwam Nij Mariënacker in beeld. De eigen keuken daar met alle voordelen van dien was één van de doorslaggevende redenen de verhuizing naar Workum door te zetten. Dat pakte goed uit. Het echtpaar is zeer tevreden over de geleverde zorg en de sfeer.

Levendigheid en reuring

Nij Mariënacker heeft 52 appartementen plus een aantal aanleunwoningen. Het grote pluspunt volgens het echtpaar is dat er een open keuken is met verbinding naar het restaurant. ,,Als de bewoners er ‘s ochtends koffie drinken, zien ze de koks bezig en ruiken ze de etensgeuren.’’ Dat aspect is belangrijk voor ouderen. Het doet ze aan thuis en vroeger denken, aldus voorzitter Ytsje Kok van de cliëntenraad. De raad heeft in een brief aan de Raad van Bestuur laten weten ‘mordicus tegen’ het anders organiseren van eten en drinken te zijn.

Het gaat ook om de levendigheid en reuring die een keuken met zich meebrengt, stellen Rentenaar en Deen. ,,De keuken is het hart van het huis.’’ In het weekend of op feestelijke dagen wordt er weleens een lekker hapje extra geserveerd. Dat krijgen de bewoners dan in hun kamers bezorgd. Ze wijzen verder op het milieuaspect. Patyna wil vanuit de centrale keuken van Bloemkamp in Bolsward het eten voor alle locaties verzorgen. ,,Dat is veel meer transport en veel meer verpakkingen.’’

Satellietkeuken

Patyna stelt daar tegenover dat leveranciers in de huidige situatie naar alle locaties moeten rijden en dat straks alleen nog richting Bolsward hoeft. De Raad van Bestuur beklemtoont dat een zorgcentrum niet van de kant-en-klare menu’s uit Bolsward gebruik hoeft te maken. Er wordt juist gestimuleerd dat in kleinschalige woonvormen met elkaar gekookt blijft worden. Daarvoor houden de huizen een satellietkeuken.

Het probleem is volgens Rentenaar dat Nij Mariënacker geen kleinschalige woonvorm is. Het is een groot huis. Voordat corona uitbrak aten er gemiddeld 65 ouderen van buiten het huis mee tegen betaling. ,,Voor deze groep is dat een waardevol, sociaal moment.’’

De Raad van Bestuur stelt dat die mogelijkheid tegen betaling blijft bestaan. ‘Het restaurant blijft gewoon open.’ Dat Nij Mariënacker nog niet op kleinschalig wonen is ingericht, is een kwestie van maatwerk, aldus de Raad van Bestuur. ‘Wij bekijken dat per locatie, maar pas als het proces van anders eten en drinken is voltooid.’

Onzekerheid

Momenteel ligt de adviesaanvraag voor de nieuwe maaltijdvoorziening bij de ondernemingsraad en de centrale cliëntenraad. Kok zegt niet te weten of de centrale cliëntenraad de tegenstand vanuit Workum onderschrijft. ,,Zij moeten de inbreng van alle locaties meewegen.’’ Intussen heerst er onzekerheid bij het keukenpersoneel, stelt Kok. ,,Omdat wij hebben begrepen dat het besluit in het najaar in fases uitgevoerd gaat worden.’’

De Raad van Bestuur zegt de emoties te begrijpen. ‘We proberen dit op te lossen door informatie te verstrekken en zorgen weg te nemen.’ Op verschillende plekken wordt al op de nieuwe manier gewerkt, meldt Patyna. Dit zijn De Finke in Koudum, De Schutse in Lemmer, Jelle Meineszhof in Balk, De Waterman in Sneek, Anna Paulownastraat in Sneek en De Flecke in Joure.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct