Kerkenaanpak Súdwest moet leegstaande kerkgebouwen voorkomen

FOTO TSJERKEPAAD

De gemeente Súdwest-Fryslân wil (leegstaande) kerkgebouwen behouden voor de volgende generaties. Dat staat in de ‘Kerkenaanpak’ van de gemeente, die met hulp van kerkeigenaren is opgesteld.

Een derde van de kerkgebouwen in de gemeente wordt niet meer voor kerkdiensten gebruikt en dat aantal zal de komende jaren stijgen, zo voorspelt ze. Omdat kerkgebouwen volgens de gemeente niet uit het straatbeeld weg te denken zijn, is ze om tafel gegaan met kerkeigenaren om te bedenken wat er met kerkgebouwen moet gebeuren.

In de aanpak staan vijf functies van kerken, die ook gelijk een stappenplan vormen. Religieus gebruik, meervoudig gebruik, publiek gebruik, privégebruik en tijdelijk gebruik: de eerste optie heeft de voorkeur, dan de tweede functie, enzovoort. Als laatste optie is er nog leegstand.

Wethouder Mirjam Bakker is blij met de Kerkenaanpak. „We hebben 158 kerkgebouwen en deze hebben elk hun eigen verhaal. Ik ben er trots op dat we als een van de eerste gemeenten een kerkenvisie hebben die alle mogelijke invullingen van kerken belicht en ondersteuning kan bieden bij het nadenken over het versterken van de bestaande functie of het vinden van een nieuwe functie.”

Piekerende kerkeigenaren worden door de wethouder opgeroepen om contact op te nemen met de gemeente. Hiervoor wordt een speciale ‘Helpdesk Kerken’ opgericht.

Het college heeft besloten om de Kerkenaanpak van 26 juni tot en met 6 augustus op www.samensudwestfryslan.nl/kerkenvisie te zetten, zodat mensen erop kunnen reageren. In november wordt de Kerkenaanpak in de gemeenteraad besproken.