Jongeren uit It Heidenskip en omgeving in bonte caravanstoet naar Zwarte Cross

FOTO RINKJE VAN DER HEIDE

In een bonte optocht van tien met teksten versierde caravans zijn vanochtend 34 jongeren uit It Heidenskip en omgeving vertrokken naar de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

De jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar vormen al jaren een hechte vriendengroep. Die is ontstaan vanuit een keet in It Heidenskip. Samen gaan zij nu voor het derde jaar op rij naar het vierdaagse festival in De Achterhoek dat vandaag begint.

,,De Zwarte Cross is boerenbeleving. Het zijn allemaal boerenjongens die houden van auto’s en sleutelen. Dit festival ligt hun dan ook precies. Er zijn trouwens twaalf jonge vrouwen bij”, zegt Rinkje van der Heide. Zij legde als moeder van Ruben, die samen met zijn buurjongen en goede vriend Jelmer van der Wal ook mee is, de uittocht vast.

Het eerste jaar stond de groep op een camping van de Zwarte Cross zelf. Dat beviel niet, omdat ze het te massaal vonden. ,,Nu staan ze weer op dezelfde boerencamping als vorig jaar. De boer vond het vorig jaar eigenlijk een te grote groep. Hij kon ze niet weigeren, omdat de boeking al was gedaan. Na afloop kregen ze van de boer een compliment voor hun goede gedrag. Dat vind ik als moeder heel mooi.”

'Tijd van hun leven'

Het goede gedrag typeert volgens Van der Heide de sfeer van de groep. ,,Ze hebben niet alleen de tijd van hun leven, maar passen ook heel goed op elkaar. Er is ook nooit rottigheid. Daarnaast hebben ze allemaal een app op hun telefoon, zodat ze kunnen zien wie waar is, als ze elkaar kwijt zijn.”

Dat het echte boerenjongens zijn, blijkt volgens Van der Heide wel als de jongeren op maandag total loss thuiskomen. ,,Niet van de drank overigens, maar van het genieten. Zo gaat mijn zoon dan bijvoorbeeld eerst even snel douchen en dan gaat hij maaien. Dat is de echte boereninstelling en vind ik knap.”