Binnen een paar uur waren de drie geplande bingo-avonden van wijkvereniging De Noorderhoek uitverkocht. De bingofamilie is blij dat het weer kan.

Na elke persconferentie keken bewoners van de Sneker wijk Noorderhoek hoopvol naar de Facebookpagina van hun wijkvereniging. Om te kijken of de wekelijkse bingo alweer los mocht. Toen dat na 5 juni mogelijk bleek en organisator Ronald Hilbert de eerste drie avonden aankondigde, waren die in drie uur uitverkocht.

Geen wonder dat er gisteren nog voor de zaal voor de eerste keer sinds oktober weer openging een rij stond buiten wijkgebouw de Schuttersheuvel. Het was welgeteld 37 weken geleden dat de laatste bingo gehouden kon worden, heeft vrijwilligster Fokje Tromp bijgehouden. ,,Heerlijk dat het weer begint. Voor de ouderen is dit zo fijn.’’

Op Facebook zijn de uitroeptekens niet te tellen als mensen reageren op de versoepeling: Eindelijkkk!! en Yess!! Gezelluggg!! Dochter Wilma en moeder Willy Udinga reserveerden meteen. ,,Dit is echt een uitje voor ons’’, vertelt Wilma die al klaar staat met een etui aan benodigdheden in de aanslag. Fiches, haar ledenkaart van de buurtvereniging, stiften. ,,Even een keer wat anders. Het zal eerst wel weer wennen zijn.’’

Truus Schurer heeft de gezelligheid gemist. ,,Iedereen kent elkaar. Er is een vaste harde kern. En het is goed georganiseerd. Dat vind ik ook belangrijk.’’ Hans Hempenius voegt er aan toe dat de bingoërs één grote familie zijn. In coronatijd was hij 25 jaar als vrijwilliger aan de Schuttersheuvel verbonden, maar dat jubileum moest zonder feestje voorbij gaan. Nu komt hij naar buiten om zijn 86-jarige moeder Tjitske Hempenius op te vangen die met de taxi van het Wumkeshûs gebracht en gehaald wordt. ,,Maar eens proberen of het nog gaat’’, zegt ze, waarop ze aan haar zoon vraagt: ,,Hoe vaak mag ik?’’ ,,Eén keer per week, mam’’, is het antwoord.

Hilbert hoopt na juni elke donderdag de bingo te kunnen plannen. Voorlopig mag hij maximaal 50 personen toelaten. Normaal staan er vijf rijen tafels gevuld met wel 125 deelnemers, zegt vrijwilliger Koos Westerhof. Dat blijft nu beperkt tot drie rijen met slechts twee personen per tafel. Rineke Krikke en Evelyn Zuidema gaan altijd samen. ,,Dit is ons avondje uit. Helemaal nu. Door dat thuiswerken kom je nergens’’, merkt Krikke op. ,,De één gaat sporten, wij gaan naar de bingo.’’

loading  

Het protocol rond het nummerspel is wegens corona aangepast. Iedereen krijgt een boekje met kaarten in plaats van de bingoplankjes, die anders steeds schoongemaakt moeten worden. Dat boekje kon wel eens een blijvertje zijn, denkt Hilbert. Een tafel met prijzen ontbreekt, er is vanavond alleen geld te winnen met als hoofdprijs 200 euro.

Wie bingo heeft mag niet naar voren komen, maar moet zijn hand omhoog doen, zodat iemand van de organisatie de kaart kan ophalen en kan controleren. Snacks worden in de pauze rondgebracht, wie iets te drinken wil, mag niet naar de bar, maar moet dat aan tafel bij de vrijwilligers bestellen.

,,Eindelijk mogen we weer’’, opent Hilbert de avond. De gezichten staan serieus, het wordt muisstil. De één houdt drie kaarten tegelijk bij, de ander vindt één kaart meer dan genoeg. Bokke Eekerk uit Easterwierrum reist veel bingo’s in de omgeving af en heeft dat vertier gemist. ,,De mensen om me heen, de gezelligheid. Ik heb maten die vijf avonden per week naar bingo’s gaan.’’ En ja, die hoofdprijs wil hij wel winnen. De kleine bedragen tussendoor zijn mooi meegenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Reportage
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct