Het digitale netwerk van Súdwest-Fryslân is gekraakt. Een hacker wist achter de schermen van het subsidieloket te komen.

De persoonlijke gegevens van ongeveer tweeduizend inwoners van Súdwest-Fryslân hebben voor het grijpen gelegen van computercriminelen. Een ‘ethisch hacker’ (een gewetensvolle computerinbreker) wist eind januari door te dringen in de digitale systemen van de gemeente. Er bleek een lek te zitten in het subsidieloket, dat op verouderde software draaide.

De hacker heeft de gemeente gewaarschuwd. Er is geen tegenprestatie geëist. De meegeleverde bewijsstukken maakten duidelijk dat het lek ,,een serieuze bedreiging vormde’’, concludeert de gemeente. Het systeem is meteen losgekoppeld van de websitesoftware. Burgers of organisaties die een subsidie willen aanvragen, moeten voorlopig een omweg via de mail volgen.

Súdwest-Fryslân heeft een onderzoeksbureau in de arm genomen dat een forensisch onderzoek op de servers uitgevoerd heeft. De conclusie is dat er geen persoonsgegevens in verkeerde handen zijn gevallen.

Zo communiceert de gemeente dat deze week ook in een brief naar subsidie-aanvragers. In theorie is de kraker strafbaar, maar burgemeester en wethouders ondernemen geen juridische stappen. Het college zegt juist lering te trekken uit het werk van de ethisch hacker.

Het online loket van het coronafonds blijft gewoon open.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Cybercrime
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct