Emile Nugteren (l) En Johannes Visser in tent van Circus Salto bij Groencentrum Witmarsum.

Groencentrum verkoopt kerstbomen in circustent: 'Wy wolle gjin pyk, mar it folk safolle mooglik spriede'

Emile Nugteren (l) En Johannes Visser in tent van Circus Salto bij Groencentrum Witmarsum. FOTO NIELS DE VRIES

Normaal is het het domein van Clown Sander met zijn grappen en strapatsen. Nu voeren Emile Nugteren en Johannes Visser er hun act op. ‘Kerstcircus’ met sparren en droge worst.

Op het terrein van Groencentrum Witmarsum staat een groot geel rood gestreept onderkomen. Het is onmiskenbaar de tent van Circus Salto uit Sneek. Het thuis van Clown Sander. Maar die is in geen velden of wegen te bekennen.

Onder het flapperende tentdoek zijn twee mannen in de weer. Ze gooien met sparren en trekken Nordmannen een net om de kop. Nugteren en Visser: de kerstboommannen van het groencentrum. De circustent is hun tijdelijke werkplek in de decembermaand.

Verhuurd aan het tuincentrum

De pandemie zorgt ervoor dat Circus Salto al zijn optredens heeft moeten schrappen. Eigenaar Sander Balk hoeft de tent voorlopig niet op te zetten voor zijn show met ‘verbluffende acrobatiek, magische goocheltrucs en spetterende jongleerkunsten’. Om er toch wat centen uit te halen, heeft hij het onderkomen noodgedwongen verhuurd aan het tuincentrum. Dat maakt er dankbaar gebruik van tijdens de kerstbomenverkoop die vanwege corona een week eerder van start ging.

,,Wy wolle gjin pyk, mar it folk safolle mooglik spriede. Ut feiligheid”, legt eigenaresse Johanneke Terpstra uit. ,,Dêrom hâlde we de krystbeammeferkeap op it parkearterrein, dan is it minder drok yn de winkel sels.”

'Normaal leverje wy sparren en fersiering foar Sander syn krystsirkus'

Om de verkopers een beschutte plek te bieden ging Terpstra op zoek naar een tent. ,,Sa tocht ik oan Circus Salto. Normaal leverje wy sparren en fersiering foar Sander syn krystsirkus. No fine we elkoar wer, mar dan oarsom.”

Voor Nugteren en Visser (de vader van Johanneke) blijft het een circus, de mannen vliegen en rennen om alle klanten van een boom te voorzien die keurig ingepakt in menig kofferbak verdwijnt. ,,Tusken de bedriuwen troch in stik drûge woarst. Se fine it prachtich. In moaie tiid, ús heit sjocht der altyd nei út.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct