Experiment: eenrichtingsverkeer in Bolswarder centrum

De Marktstraat in Bolsward is van 2 t/m 29 maart met de auto alleen vanaf de Snekerpoort te bereiken. Foto: Google Street View.

Bolsward gaat experimenteren met eenrichtingsverkeer. Vanaf maandag kunnen automobilisten het centrum van de stad voor vier weken lang alleen nog vanaf de Snekerpoort bereiken.

De gemeente Súdwest-Fryslân doet verkeerstellingen om tijdens de proefperiode te kijken in hoeverre het rijgedrag zich aanpast aan de nieuwe situatie. De Marktstraat is van 2 tot en met 29 maart met de auto alleen vanaf de kant van de Snekerpoort te bereiken. Het eenrichtingsverkeer geldt vanaf het Broereplein tot it Skilwyk. Het eenrichtingsverkeer geldt niet voor fietsers.

De resultaten van de proef worden gebruikt voor de herinrichting van de Bolswarder binnenstad. Wanneer die herinrichting van start gaat is nog niet duidelijk, maar er zijn al langer klachten over het drukke verkeer in het centrum van de Hanzestad.

Niels Engelmoer, voorzitter van de Vereniging Ondernemend Bolsward (VOB) laat weten blij te zijn met de proef. De VOB laat ook onderzoek doen naar de ervaringen van de binnenstadbezoekers met het eenrichtingsverkeer. Daarvoor nemen studenten van ROC Friese Poort uit Sneek enquêtes af. Dat doen zij deze week en in de laatste week van de proef. De studenten vragen de binnenstadsbezoekers onder anderen naar hoe zij de drukte, de veiligheid, de sfeer en de bereikbaarheid met én zonder eenrichtingsverkeer ervaren. Het verschil in resultaten tussen de enquêtes met of zonder eenrichtingsverkeer moet dan een goed beeld van het succes van de proef geven.

menu