In hartje Bolsward haalden de hulpdiensten woensdagochtend twee doden en twee gewonden van een kruiser. Koolmonoxidevergiftiging is mogelijk de oorzaak. ,,Helaas zijn CO-melders niet verplicht.’’

Kruisers dobberen woensdagmorgen langzaam voorbij, op zoek naar een ligplaats aan het Krúswetter in het centrum van Bolsward. Daar ligt ook de Indigo afgemeerd. De cabriokap van het motorjacht is opengeritst, de tent flappert in de wind. Het luik in de hut aan de achterkant van het schip staat wijd open om te luchten. Er hangt een toilettasje aan de wand.

Op de Indigo heeft zich een tragedie voltrokken. Een echtpaar uit Geervliet (hij 52, zij 49) is zojuist door de hulpdiensten dood van boord gehaald. De andere opvarenden, een bevriend stel uit Brielle (beiden 51 jaar) zijn onwel naar het ziekenhuis gebracht. Twee gestalten liggen nog een tijdje achter een scherm in het gras, toegedekt door dekens.

Alarm geslagen

Om iets voor half negen heeft het koppel uit Brielle alarm geslagen. De hulpdiensten gaan op dat moment uit van een koolmonoxidelek in het schip. Of een vergiftiging door het gas inderdaad de doodsoorzaak is, kan de politie aan het eind van de middag nog niet bevestigen. Andere scenario’s worden onderzocht.

Jan Kees Toxopeus, coördinator Brandveilig leven van Brandweer Fryslân, wil niet vooruitlopen op de conclusies van de politie. In het algemeen kan hij wél zeggen dat koolmonoxide (CO) een levensgroot probleem is dat mensen vaak onderschatten. ,,Juist in moderne woningen met een nieuwe cv kom je geregeld een verhoogd CO tegen. Onderhoud, aanleg, ventilatie: daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn. Als er condens op je ramen neerslaat, weet je dat de ventilatie onvoldoende is.’’

Koolmonoxidemelders niet verplicht

Koolmonoxidemelders zijn niet verplicht in huizen, caravans of boten. Toxopeus: ,,Helaas niet.’’ De brandweer schat in dat er per jaar tien tot vijftien mensen overlijden door een vergiftiging, de ziekenhuizen tellen honderden gewonden. Het levensgevaarlijke, geurloze gas komt vrij bij onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. ,,Wij zien dat het overgrote deel van de boten en caravans nog altijd een gaskacheltje heeft.’’ De Indigo heeft centrale verwarming aan boord.

In de richtlijn ‘Koolmonoxide in woon- en verblijfsruimten’ van de GGD en het RIVM staat de waarschuwing dat koolmonoxideconcentratie in kleine ruimten met weinig ventilatiemogelijkheden - zoals op plezierjachten - snel kan oplopen en tot problemen kan leiden. Daarnaast geldt dat de uitlaat van de scheepsmotor soms laag onder de boot ligt en dat rookgassen de hutten kunnen binnendringen.

Het paar uit Brielle, dat in het ziekenhuis ligt, is goed aanspreekbaar, aldus de politie. De watersporters wonen net onder Rotterdam. Op het huurschip Indigo verkende het viertal deze week Friesland. Het 10 meter lange motorjacht (type Pedro Solano 33) komt uit de vloot van Watermerk Yachtcharter in Heerenveen. Eigenaar Otto Brouwer is ontdaan, zegt hij aan de telefoon, maar hij kan en wil niet reageren op de gebeurtenissen, omdat een onderzoek volop gaande is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct