Dit is de naam van het nieuwe seniorencomplex in Wommels

Alie van der Meer geeft namens Patyna een cadeautje aan Cor Valkema. FOTO PATYNA

Het voormalig gemeentehuis in Wommels wordt dit jaar verbouwd tot appartementencomplex voor senioren. Zorgorganisatie Patyna schreef een prijsvraag uit voor het bedenken van een nieuwe naam. Uit de 75 inzendingen werd de naam bedacht door Col Valkema uit Wommels gekozen: Nij Walpert.

De geschiedenis van de naam en de verbinding met woonzorgcentrum Nij Stapert, ook een locatie van Patyna in Wommels, gaf de doorslag. „De naam is ontleend aan een oude plaatselijke legende over twee edelmannen, Agge en Bokke”, vertelt Cor Valkema.

„Beiden streefden naar de hand van de edelvrouw Bertha. Bertha’s vader besliste dat er een gevecht te paard moest komen. Degene die het langst te paard bleef, zou winnen en trouwen met Bertha.”

Toen het paard van Bokke viel (valpeerd, later walpert) was de strijd ten einde. Het paard van Agge bleef staan (stapeerd, later stapert). De terpen waar beide mannen woonden, werden daarna Stapert en Walpert genoemd. ,,Agge en Bokke, Stapert en Walpert horen bij Wommels.”

In het appartementencomplex komen achttien huurappartementen en een ‘dorpskamer’. De planning is dat het complex eind 2020 wordt opgeleverd.