Deze Italiaanse profiellasersnijmachine staat straks in Sneek

Deze Italiaanse recordmachine staat straks in Sneek

Deze Italiaanse profiellasersnijmachine staat straks in Sneek

Tien vrachtwagens zijn nodig om de grootste profiellasersnijmachine ter wereld in Sneek te krijgen. Douma Staal bestelde hem in Italië.

Komende vrijdag draaien de eerste drie vrachtwagens het terrein van Koninklijke Douma Staal in Sneek op. Later deze maand volgen nog zeven vrachten. De chauffeurs brengen een machine die in Cantù is gebouwd, een stad in de buurt van het Comomeer in Noord-Italië. Douma investeert ongeveer 2,5 miljoen euro in het high tech gereedschap, inclusief een nieuwe vloer.

Met een breedte van 47 meter, een diepte van 12 meter en een hoogte van 3,5 meter oogt de installatie als een compleet machinepark. Het hart is een vijf-assige laserkop die stalen balken, kokers en buizen tot 18 meter in drie dimensies kan snijden onder een hoek van maximaal 46 graden en tot een diameter van 610 millimeter. ,,En met een ongekend grote precisie’’, zegt directeur Geert Jan Douma.

Scheelt geld

Die laatste eigenschap moet de Adige LT24 aantrekkelijk maken voor opdrachtgevers in onder meer de offshore; de zware omstandigheden op zee vereisen constructies van de hoogste kwaliteit. De profielen komen dermate fijn afgewerkt de machine uit, zegt verkoper Arjan Bouma, dat lassers niet urenlang met de slijptol in de weer moeten voordat ze kunnen beginnen aan hun het echte werk, het lassen. ,,Dat gaat de opdrachtgevers veel geld schelen.’’

 

loading

Koninklijke Douma Staal (110 werknemers inclusief Fischer Edelstaal, ook in Sneek) hoopt er onder meer architecten mee te verleiden. ,,Deze machine gaat architecten aan het denken zetten. Er worden nu ontwerpen mogelijk die met zagen en boren niet mogelijk waren’’, zegt directeur Douma. Speciaal voor de ontwerpers, ook van industriële objecten, gaat hij bijeenkomsten organiseren.

Corona

Maar eerst moeten er intern twee operators en een werkvoorbereider worden opgeleid. Zij zouden naar Italië, maar dat reisje is hen door corona door de neus geboord. ,,We studeren nu met Zoom (video-vergaderen, red.)’’, zegt verkoper Bouma, die de training zelf ook volgt. Corona zorgde er ook voor dat de machinerie ruim drie maanden later dan gepland deze kant op komt.

In het vierde kwartaal wordt de Adige LT24 operationeel. Dat gebeurt in een van de hallen van het voormalige Holvrieka Nirota, naast Fischer Edelstaal. Het complete complex is onlangs door Douma aangekocht. De nieuwe discipline gaat werken onder de naam Douma Laser.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct