Allingawier als hotspot voor feesten en partijen. De boekingen voor een bruiloft of reünie in het lieflijke museumdorpje stromen binnen na de laatste uitzending van Boer Zoekt Vrouw.

Hup, daar heeft ze net alweer een trouwerij in de agenda gezet. Beheerder Elsbeth Attema van museumdorp Aldfaers Erf in Allingawier heeft het de laatste dagen – sinds zondagavond om precies te zijn – buitengewoon druk met nieuwe boekingen voor feesten en partijen in het openluchtmuseum. ,,Het is misschien lichtelijk overdreven om te zeggen dat we overspoeld worden door telefoontjes en mailtjes, maar mensen weten ons wel héél goed te vinden’’, vertelt ze verheugd, en ook een beetje verrast.

Het kalme, schilderachtige Allingawier (er wonen 85 mensen) in Súdwest-Fryslân was zondagavond op televisie het decor van datingprogramma Boer Zoekt Vrouw. Cirkelend boven het terpdorpje maakte een drone beeldschone opnamen van het bruggetje over de opvaart, het kerkje, de smederij, de drie eeuwen oude boerderij, de smalle straatjes en de grote lappen groen met grazende koeien er omheen. Alles was even liefelijk. ,,Het was heel mooie reclame’’, kan Attema alleen maar concluderen.

Lees ook | Boer Zoekt Vrouw: met mandarijntjes en onderzetters naar Allingawier

In deze aflevering hadden de vijf boeren een speeddate met tien briefschrijvers. Ruim 2,5 miljoen mensen zagen op tv hoe de boeren aandoenlijke, verkennende gesprekjes voerden met hun date in de lokale highlights: de smederij, de opkamer, de drabbelkoekenbakkerij en de boomgaard. Voor de gelegenheid was het oude IJlster beurtschip Johanna Jacoba naar Allingawier gehaald. In museumboerderij De izeren ko en restaurant It ferhaal verzamelde iedereen zich rond presentatrice Yvon Jaspers.

Al snel na de uitzending liepen de eerste verzoeken om informatie en concrete boekingen binnen in de mailbox van het museumdorpje. En sinds maandagmorgen rinkelt de telefoon onophoudelijk. Attema: ,,Voor de bruiloften zitten we nu al in 2021. Een feest met Pasen, reünies, familiepartijtjes, personeelsverenigingen: we worden echt voor allerlei verschillende feesten geboekt. De mensen komen uit het hele land, ook gewoon uit Friesland. Ze vonden het er allemaal fantastisch uitzien.’’

loading

De opnamen voor deze speeddate-aflevering zijn begin oktober gemaakt. De crew van KRO-NCRV is er een heel weekeinde aan het werk geweest. Er is een flinke ploeg mensen neergestreken. Ga maar na, zegt woordvoerder Birgit Jansen van KRO-NCRV. ,,Elke boer had zijn eigen filmcrew.’’ Allingawier werd die dagen afgesloten van de buitenwereld. En weet je wat zo leuk is?, zegt Jansen. ,,Op de achtergrond kon je de koeien van boer Jan (Ybema, red.) zien, die ook meegedaan heeft aan Boer Zoekt Vrouw. ’’

Na dat dynamische filmweekeinde in oktober, een paar weken voor de winterstop, is het museumdorp niet meer open geweest voor bezoekers. Elsbeth Attema: ,,We zijn maar gesloten gebleven. De omroep had veel met de inrichting geschoven en de boel wat fleuriger gemaakt voor de televisie. Na de tijd hebben wij een grote schoonmaak gehouden en zijn we aan het reorganiseren gegaan, zodat het er weer uitziet zoals een museum betaamt.’’ Op 12 april is Aldfaers Erf weer open voor het publiek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct