Geen druppel AstraZeneca bleef er woensdag over na de vaccinatiedag voor 60- tot 65-jarigen in Workum. Dankzij een uitgekiende strategie van huisartsenpraktijk Kroijenga & De Jong.

De één kwam er voor terug uit Spanje, de ander verzette zijn zakenreis. In Workum zagen ze woensdag dat de bereidheid van 60- tot 65-jarigen om zich te laten inenten met het vaccin van AstraZeneca behoorlijk groot was. De huisartsenpraktijk Kroijenga & De Jong, die prikte in de kerkelijke zaal Oer de Toer, zag 73 procent van de doelgroep langskomen.

De telefoon stond roodgloeiend

Toch werd de volledige vaccinatievoorraad opgemaakt. Dat had alles te maken met de enorme voorbereiding door het team van elf personen. ,,We hebben ons uit de naad gewerkt’’, omschrijft huisarts Käthe de Jong de afgelopen hectische dagen. Dat werk haalden ze zichzelf op de hals door in de plaatselijke krant Friso een bericht te plaatsen dat mensen zich konden melden voor een reservelijst.

Vanaf dat moment stond de telefoon roodgloeiend en liep de mailbox vol. Er zaten emotionele reacties tussen van mensen die niet meer wisten wat ze moesten doen na de publicaties over bijwerkingen als trombose of een longembolie en mensen die huilend aan de lijn hingen omdat ze ,,zomaar een vaccinatie konden krijgen’’

Nu ging dat natuurlijk niet zomaar, legt De Jong uit. De praktijk legde eerst een lijst aan van mensen buiten de doelgroep, te beginnen met de 65-plussers met een verhoogd gezondheidsrisico door bijvoorbeeld suikerziekte of overgewicht. Grietje Bijker deed de screening daarvan. Daarna werden de bellers en mailers gescreend op risico en op de reservelijst gezet.

Zodra de praktijk vrijdag groen licht kreeg om de patiënten de bescherming tegen het coronavirus te geven, werden de uitnodigingen gereed gemaakt en zaterdag rondgebracht. In Workum, maar ook in plaatsen als Hindeloopen, Ferwoude, Parrega, Hieslum en Allingawier. Werden de mensen thuis getroffen, dan werd gevraagd of ze van de uitnodiging gebruik zouden maken. Zo niet, dan ging de envelop mee terug en was duidelijk dat er iemand van de reservelijst in kon schuiven.

De Jong geeft toe dat ze dinsdag wel een slapeloze nacht had. ,,Help, dacht ik, als we maar niet te veel mensen hebben uitgenodigd.’’ Het was dan ook echt wel even billenknijpen, erkent het team, toen woensdag rond zeven uur nog welgeteld twee vaccins over waren. Het prikken duurde tot half acht. Gatske Folkertsma, de spil van het team, had het blijkbaar goed uitgekiend. Tussen 14 en 19.30 uur werden 244 vaccins gezet, terwijl de huisartsen daarvoor nog hun ronde hadden gemaakt langs niet-mobiele patiënten.

Dat neemt niet weg dat De Jong verontwaardigd is over hoe het allemaal gegaan is. ,,Wij krijgen van hogerhand ineens een gigantische klus op ons bord, maar we zijn ervoor gegaan.’’ De praktijk maakte er een feestdag van. De prikzaal was gezellig gemaakt met bloemen en ieder van het team had een eigen taak. Zo brachten de artsen Käthe de Jong en Jaap Kroijenga en de medewerkers Gatske Folkertsma, Grietje Bijker, Mia Bleeker, Minke Couperus, Jannie Verkaik, Annemiek Schols, Cis Wolfswinkel en de stagiaires Anke Zijlstra en Elsbeth Speelman de dag tot een goed eind.

'Ik denk dat we gemiddeld boven de 80 procent uitkomen'

In Lemmer noteerde huisarts Karin Groeneveld woensdag een opkomst van 88 procent. Dat is het percentage van één van de vier praktijken in het dorp. Als voorzitter van de Friese Huisartsenvereniging kan zij alleen maar een indruk geven van de opkomst in de hele provincie, omdat er praktijken zijn die nog moeten beginnen. ,,Maar het ligt duidelijker hoger dan in de Randstad. Ik denk dat we gemiddeld boven de 80 procent uitkomen.’’ Voor niet opengemaakte ampullen kan nog een ,,veegronde’’ gehouden worden, voegt ze toe. Dan worden mensen opgeroepen tussen de 65 en 70 jaar.

Een dag later verkeert het Workumer team in de ,,zweefstand.’’ Er komen bedankmailtjes binnen van opgeluchte gevaccineerden. Die mogen allemaal op 30 juni voor de tweede ronde. Tot die tijd waarschuwt De Jong dat ieder de coronamaatregelen in acht moet houden. ,,Eén vaccinatie is nog geen vrijbrief.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Coronavirus
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct