Deze maand ging de eerste paal de grond in voor de grootscheepse metamorfose van AquaResort It Soal in Workum. Bijna 25 jaar duurde de planontwikkeling, maar initiatiefnemer Gert Jan Mondeel is er altijd in blijven geloven.

Eind vorig jaar gaf de gemeente Súdwest-Fryslân een klap op het plan voor een hotel met 50 kamers, 150 appartementen, een zwembad, wellness en een grotere jachthaven. Toen wist recreatieondernemer Gert Jan Mondeel uit Lemmer eindelijk zeker dat het door kon gaan. Nu de bouw daadwerkelijk is gestart is hij ,,hartstikke blij dat het los kan.’’ Mondeel spreekt van een unieke ontwikkeling vlakbij natuurgebied Warkumerwaard. ,,De allermooiste buren die je je kunt wensen.’’

Het waren juist die buren - dat wil zeggen de organisaties die de natuur in dit gebied beschermen - die de uitvoering een paar jaar ophielden. Hun bezwaren leidden in 2012 tot de Raad van State, waar ze in het gelijk werden gesteld. It Soal was weliswaar geen partij in deze strijd, maar is wel bij de zittingen aanwezig geweest. De natuurclubs richtten zich tegen de gemeente die het bestemmingsplan, en daarmee de nieuwbouw, goedkeurde.

Medestanders

Na de uitspraak kwam er een intensieve dialoog op gang tussen de plannenmakers en de natuurclubs, zoals Vogelwacht Workum, Stichting tot Behoud van Natuur en Landschap Nijefurd en it Fryske Gea. ,,In plaats van tegenstanders werden zij medestanders. We hebben gekeken waar we elkaar konden vinden’’, legt de adviseur van It Soal, Pieter-Willem Seffinga, uit. Er kwamen de nodige aanpassingen ,,maar we hebben niet heel veel ingeleverd.’’

De aanpassingen bestaan uit een andere plek voor de winterberging, een minder hoge loods en lagere lichtmasten, die voor minder verstoring zorgen. Eerder ingetekende bomen en struiken verdwenen omdat die niet passen bij de openheid van de Warkumerwaard. Afscheidingen worden nu gerealiseerd met aarden wallen en water. ,,Als we alles van tevoren hadden geweten, had het sneller gekund’’, erkent Mondeel.

Hij nam in 1994 de camping en jachthaven over. Drie jaar later ontstonden de plannen om het complex naar een luxer niveau te brengen. Tegelijkertijd ontwikkelde Mondeel toen een bungalowplan, een voorwaarde van de toenmalige gemeente Nijefurd bij de aankoop van het terrein. Die huisjes zijn inmiddels verkocht aan een projectontwikkelaar.

Comfort

Mondeel kon zich volledig richten op meer comfort voor de toerist ,,op een plek die het verdient om ontwikkeld te worden.’’ Naast hotel, zwembad en appartementen komen er een indoor-speeltuin, winkeltjes langs een boulevard zoals een viswinkel en een snackbar, horeca met terrasjes en een supermarkt in plaats van een kampwinkel, Hoewel kampeerveld A moet wijken voor 28 appartementen, blijft er genoeg kampeergelegenheid over voor de surfers die deze plek al jaren weten te vinden.

De verdeling van gasten op het terrein zat altijd rond de 80 procent Duitsers en 20 procent Nederlanders. Corona gooide dat vorig jaar drastisch om. Ineens was de campingbevolking 80 procent Nederlands en 20 procent Duits. ,,Van die Nederlandse toerist verwacht ik veel. Ik hoop dat ze blijven komen.’’ De nieuwe accommodatie zorgt ervoor dat dit het jaar rond kan en niet alleen in het seizoen.

Workumer ondernemers kunnen in de winter profiteren van de gasten van It Soal, is de overtuiging van Mondeel. Ook al biedt zijn complex veel, de mensen zullen echt wel de stad in trekken. Die ervaring heeft hij ook met de Beachclub in Lemmer waar horeca aanvankelijk concurrentie vreesde. ,,Het heeft juist gezorgd voor meer horecaklanten in heel Lemmer.’’

Ondanks de ruim 24 jaar die de planvorming duurde, heeft Mondeel nooit getwijfeld. ,,Dat heeft te maken met mijn kippenvel-gevoel. Soms zie ik een plek en dan voel ik dat daar iets moois kan gebeuren.’’ Hoewel hij de leeftijd heeft, gaat hij dan ook zeker niet met pensioen. ,,Ik ben veel te gezond om niet bezig te blijven.’’ Wie weet komt er weer zo’n kippenvel-plek, wil hij maar zeggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct