Vooraf aan de raadsvergadering verzamelden zich zo'n dertig zorgmedewerkers voor het gemeentehuis. De vereniging van zorgboeren, BEZINN, had daar toe opgeroepen. Zij zien de WMO-plannen van Súdwest-Fryslân niet zitten. Publiek was niet welkom in de raadszaal vanwege de coronamaatregelen. Foto: Twitter/@Johan Feenstra.

Controversieel WMO-plan Súdwest-Fryslân aangenomen

Vooraf aan de raadsvergadering verzamelden zich zo'n dertig zorgmedewerkers voor het gemeentehuis. De vereniging van zorgboeren, BEZINN, had daar toe opgeroepen. Zij zien de WMO-plannen van Súdwest-Fryslân niet zitten. Publiek was niet welkom in de raadszaal vanwege de coronamaatregelen. Foto: Twitter/@Johan Feenstra.

Met een nipte meerderheid nam de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân woensdagavond een controversieel Wmo-plan aan.

Vanaf 2022 krijgen zorgaanbieders per gebied in de gemeente een vaste som geld om de zorg te betalen. Het college van burgemeester en wethouders wil met het plan de WMO-gelden efficiënter verdelen. Nu worden er per cliënt facturen gestuurd naar de gemeente. Straks moet per deelgebied een hoofdaanbieder de zorg regelen en betalen. Het college wil met een vastgesteld budget voor vijf deelgebieden vanaf 2022 1,2 miljoen euro bezuinigen. Onder de Wmo-zorg valt onder meer huishoudelijke hulp, maatschappelijke opvang en begeleiding van kwetsbare groepen. ,,Het huidige systeem is niet meer houdbaar”, aldus wethouder Gea Wielinga (CDA).

Protest

Het voorstel is controversieel. Vooraf aan de raadsvergadering verzamelden zich zo’n dertig zorgmedewerkers voor het gemeentehuis. De vereniging van zorgboeren, BEZINN, had daar toe opgeroepen. Zij zien de Wmo-plannen van Súdwest-Fryslân niet zitten. Publiek was niet welkom in de raadszaal vanwege de coronamaatregelen.

Ook kwam zorgaanbieder Patyna ter elfde ure met een oproep aan de raad het voorstel uit te stellen. De gehele oppositie zag daar wel wat in en stemde voor een ordevoorstel van de FNP om de behandeling uit te stellen. Dat haalde het niet.

De oppositie is boos over de plannen. Zij vindt het plan gehaast, slecht onderbouwd en vreest dat de zorgaanbieder teveel macht krijgt. Jikkie Ruiter-Postma (FNP): ,,Jou de soarch net út hannen oan grutte ynstellings.” Eenmansfractie Harmen de Wind: ,Het college gooit het over de schutting bij zorgaanbieders, en die moeten het ook nog met minder geld doen.’’

Overrompeld

Net als andere oppositiefracties herhaalde hij de kreet dat de zorg geen markt is, en riep hij coalitiepartij GroenLinks op ook tegen te stemmen. Het huidige systeem met losse facturen nodigt niet uit tot samenwerken tussen zorgaanbieders, verdedigde Rowdy van der Veen (GroenLinks) het coalitiestandpunt. Wel klonk vanuit de coalitie het standpunt zorgaanbieders meer bij het plan te betrekken. “Die voelden zich overrompeld”, aldus Samantha Joustra (CDA).

Wethouder Wielinga zei daarop samen met zorgaanbieders en adviesraden de plannen verder uit te werken. Ze benadrukte dat de inwoner de regie blijft houden over de eigen zorg. Ook beloofde ze de raad goed op de hoogte te houden. Met 19 van de 37 zetels, zorgden de coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en GroenLinks ervoor dat het voorstel nipt werd aangenomen. Alle andere partijen stemden tegen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct