Canadese oorlogsveteraan krijgt 90.000 kaartjes voor zijn 100e verjaardag

Veteraan Fred Arsenault kreeg 90.000 kaartjes voor zijn 100ste verjaardag. Video-still: Joanna Lavoie

Hij hoopte op 100 kaartjes voor zijn 100e verjaardag. Hij kreeg er 90.000. De Canadees Fred Arsenault streed in de slag bij Delfzijl in 1945 en werd 6 maart 100 jaar.

In februari deed de zoon van Arsenault een oproep om zijn vader, veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, een verjaardagskaartje te sturen. De oproep ging de hele wereld rond. Vorige week onthulde de burgemeester van Toronto de eindstand: 90.000 kaarten kreeg de bevrijder, die na de bevrijding in Bolsward was gelegerd.

‘Oorlogsspeurder’ Bob Smiet kreeg een foto met daarop de Canadees in de Hanzestad toegestuurd. Daarop staat hij op een motorfiets bij de Martinikerk, in het gras voor de toren. De foto is gemaakt in augustus 1945.

Arsenault was soldaat bij Cape Breton Highlanders, een van de regimenten die meevocht aan de laatste slag van Nederland bij Delfzijl.

Arsenault vierde zijn verjaardag in het Sunnybrook Veterans Centre waar hij woont. Volgens de Canadese journaliste Joanna Lavoie die aanwezig was bij de verjaardag was de veteraan nogal overweldigd door alle aandacht. ,,Hij fluisterde alleen maar.” De verjaardag werd, volgens haar, goed bezocht. ,,Er waren zelfs vertegenwoordigers van het Nederlandse consulaat.”

home
net-binnen
menu