Deze week was bizar, wat betreft het weer! We zijn van het ene uiterste naar het andere gegaan.

Ik vierde mijn veertigste verjaardag aan de Gold Coast en mijn vriendinnen zouden donderdagavond vanuit Sydney hier naartoe vliegen. Terwijl ze aan het wachten waren om aan boord te gaan, werd plotseling aangekondigd dat alle vluchten van en naar de luchthaven van Sydney waren geannuleerd vanwege het weer. Ik kon het niet geloven. Wat een drama!

Ik zocht koortsachtig naar een andere vlucht en gelukkig konden ze de volgende ochtend vroeg wel vliegen. Ik laat mijn feestje niet verpesten!

Hele heftige regen

We hebben hele heftige regen gehad sinds donderdagavond. Het kwam met bakken uit de hemel, iets wat ik al jaren niet heb gezien. In Sydney hebben we overstromingen gehad. De trams werden stilgelegd, omdat delen van de stad een meter diep onder water stonden. Hier aan de Gold Coast, een uur van Brisbane, waar we momenteel op vakantie zijn, zijn de themaparken – Movie World, Dream World en Sea World – gesloten vanwege overstromingen.

Het goede nieuws is uiteraard dat door die regen veel branden nu onder controle, vertraagd of gestopt zijn. Dat is natuurlijk geweldig voor onze brandweerlieden die zo hard hebben gewerkt om ze te bestrijden. Hoewel het brandseizoen nog lang niet is afgelopen, hopen we dat het de komende maanden blijft regenen. En dat de regen uiteraard zal vallen op de plaatsen waar het zo enorm hard nodig is.

We hebben heel veel regen nodig tegen de ernstige droogte die we hier ervaren. Onze boeren hebben grote moeite om hun vee te voeden, omdat het voer schaars is en enorm duur. Veel boeren gaan failliet door de extreme droogte. Ze hebben koeien moeten doodschieten omdat er geen voer is.

Stel je voor dat je je melkkoeien moet doden omdat ze uitgehongerd zijn. Stel je voor dat je je vee moet doden omdat het uitgemergeld is, niet eens goed genoeg voor vlees. Daar gaat je bedrijf, je huis, je inkomen en je toekomst.

Stijgende prijzen

Het is hartverscheurend en het maakt me verdrietig dat onze regering gewoon niet genoeg doet om onze boeren te helpen. Onze prijzen voor groente, fruit en vlees blijven stijgen en we verwachten weer een flinke stijging. Niet alleen vanwege de branden, maar ook door de droogte die nog steeds heerst.

Toen ik in 2016 een halfjaar in Nederland was, merkte ik hoe goedkoop de boodschappen er zijn. Zelfs bij Nederlands duurste supermarkt waren wij nog goedkoper uit dan bij de Aldi hier in Sydney. Hier betalen we zoveel meer voor dezelfde producten. Het is schandalig.

Ik herinner me dat ik ooit 12 dollar (7,43 euro) per kilo betaalde voor bananen nadat we een cycloon in het noorden hadden. Vandaag de dag betaal ik tot 9 dollar (5,57 euro) per kilo voor paprika en 5 tot 7,50 dollar (3,10 tot 4,64 euro) voor een bloemkool, 4 dollar (2,48 euro) voor een ijsbergsla en 12 dollar (7,43 euro) per kilo voor sperziebonen. Appels kosten 6 dollar (3,71 euro) per kilo. De verwachting is dat de prijzen de komende maanden nog meer zullen stijgen.

Ik maak zorgen over hoe het gemiddelde huishouden gezond voedsel op tafel gaat zetten. Nu we overvloedige hoeveelheden glorieus water uit de hemel krijgen, hebben we ook het probleem van overtollig water dat de grond niet kan opnemen. Volgens waterkwaliteits- en milieu-ingenieur Stuart Khan zullen er grote hoeveelheden modder met as in het Warragamba-waterreservoir terechtkomen. Dit is een ernstige situatie voor Sydney, omdat dit het waterzuiveringsproces enorm moeilijk maakt. Investeren in een kraanfilter van goede kwaliteit wordt sterk aangeraden.

Enorme zandstorm

Terwijl ik dit schrijf is het maandag en mijn vriendinnen vliegen vanmiddag weer terug naar Sydney. Ik ben bang dat dat niet gaat gebeuren vanwege een enorme zandstorm die vanmiddag Sydney gaat bereiken. En vanwege een heel zware storm met neerslag, bliksem en hagel ter grootte van tennisballen. Heb je dat weleens gezien? Een paar jaar geleden werden onze auto’s total loss verklaard nadat een zware hagelbui onze regio trof. Ik hoop dat mijn vriendinnen nog een paar dagen blijven, hier aan de Gold Coast. En ik hoop dat die hagelstenen en zandstorm bij ons uit de buurt blijven! Ik ben namelijk erg blij met de auto die ik nu heb en ik heb een hekel aan afstoffen!

Annemarie Davies (39) komt oorspronkelijk uit Sneek en woont in Sydney. Zij en haar man hebben een vakantieboerderij in het rampgebied van Gospers Mountain. Voor de Leeuwarder Courant beschrijft ze haar ervaringen in het door bosbranden geteisterde Australië.

Lees ook | Oud-Sneker in Sydney: De wind stuurt het vuur (LC+)

Lees ook | Oud-Sneker in Sydney: ‘Mijn schoonmoeder woont op het pad van de bosbrand’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Branden Australie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct