Door het vestigen van een voorkeursrecht heeft de gemeente Súdwest-Fryslân de komende drie jaar het recht op eerste koop op grond ten zuiden van Workum.

Het gaat om 8,7 hectare grond, nu in eigendom bij De Koe, ten zuiden van de wijk Thomashof. Om te voorkomen dat projectontwikkelaars de gemeente voor zouden zijn, is het voorkeursrecht in alle stilte voorbereid. Bijna gelijktijdig meldde zich een projectontwikkelaar: Harns Invest uit Leeuwarden.

Ontwikkelaar Reinoud van der Bos van dit bedrijf sprak gisteravond in bij de raadscommissie en vroeg hun plan voor woningen en een zonneveld een kans te geven. ,,Wij waren al zover dat we tot overeenstemming konden komen met de grondeigenaar.’’ De voltallige raad steunt het college om met voorkeursrecht te werken, zodat de gemeente de regie kan houden in dit gebied. Het college denkt daarbij aan woningbouw, energieopwekking en natuur.

De omwonenden werden compleet verrast door de ontwikkelingen in hun achtertuin, vertelde inspreker Rients de Jager namens de hele buurt. De gemeente liet in het verleden twee keer blijken helemaal niet van zins te zijn woningbouw op deze plek te plegen. Eerst gebeurde dat in 2016 toen het gebied een agrarische bestemming kreeg en plannen voor zeventig woningen daar vervielen. Medio 2020 kreeg Súdwest-Fryslân de grond te koop aangeboden en ging niet op het aanbod in.

Het college legt in het raadsbesluit uit waarom die belangstelling er nu wel is. Pas recent kwam de gemeente met de provincie tot overeenstemming meer woningen te mogen bouwen. Eén van de kernen waar meer woningen worden toegestaan is Workum. In het gebied Zuidwest van de gemeente is behoefte aan 160 woningen. Het college verwacht dat Workum hier een groot aandeel in krijgt.

De omwonenden willen dat eerst aan inbreiding wordt gedaan. Wordt de bewuste grond wel bebouwd dan wil de buurt dat hun schade zo veel mogelijk beperkt wordt en dat ze worden betrokken bij de plannen. Alle raadsfracties droegen het college op de communicatie met de indieners van zienswijzen goed op te pakken.

Wethouder Gea Wielinga benadrukte dat alle mogelijkheden open liggen en nog niet bekend is voor welke doelgroepen er gebouwd gaat worden. De gemeenteraad heeft daarin de regie. Het voorkeursrecht was nodig om prijsopdrijving en speculatie te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct