Súdwest-Fryslân mag na afspraken met de provincie meer woningen bouwen dan de prognose. Dat gaat zeker gebeuren. ,,Bouwen, bouwen, bouwen’’, adviseerde de raad.

Eén van de maatregelen die wethouder Mark de Man van Súdwest-Fryslân aankondigde op een gezamenlijke commissievergadering, is dat plannen niet langer dan drie jaar op tafel mogen liggen. Als er dan geen actie is ondernomen, worden ze uit het woningbouwprogramma gehaald. Tijdens de economische crisis zijn plannen vaak veel te lang blijven liggen, stelde hij.

De gemeente merkt dat de situatie er nu heel anders voorstaat dan tijdens die crisis. Er is druk op de woningmarkt; vooral in de kernen Sneek, Bolsward, Makkum en Workum. Daarom is niet als voorheen met de provincie een rigide woningaantal voor de komende tien jaar afgesproken. Er is een richtgetal van 1500 huizen tot 2030, maar huizen die binnen de bebouwde kom van Sneek, Bolsward, Makkum en Workum verrijzen, worden niet meegeteld. Daar kan dus relatief vrij gebouwd worden.

Bovendien heeft de gemeente kunnen afspreken dat er 30 procent bovenop de programmering van 1500 mag komen. Naast dat onlangs bekend werd dat er vanaf 2023 160 woningen in nieuwbouwwijk Harinxmaland in Sneek bij kunnen komen, is er ook grond aangekocht in Woudsend, Oosthem, Scharnegoutum en Boazum. Ook daar kan volgens De Man snel begonnen worden.

Hij noemde verder plannen voor tiny houses in Itens en weersprak het bericht van FNP’er Tsjerk Bouwhuis dat in Blauwhuis niets mogelijk is, terwijl daar wel vraag is. Hij benadrukte meerdere malen dat geen enkele kern op slot komt te staan.

Anneke Koster van het CDA zei verbaasd te zijn dat het college de ontwikkelingen rond het Deltaplan niet heeft meegenomen. Volgens haar is het duidelijk dat steeds meer mensen uit het westen van het land zich in het noorden willen vestigen. ,,Dat is in kâns, dy nije Friezen moatte ek nei ús komme.’’ Ook Johan Feenstra van de PvdA wees op de schreeuwende behoefte aan woningen door het corona-effect. De Man antwoordde dat het plan al anderhalf jaar in de maak is en daarom deze ontwikkelingen niet meegenomen zijn. De afspraak met de provincie is zo dat de cijfers bijgesteld kunnen worden zodra zich veranderingen voordoen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Woningmarkt
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct