Bouw busstation Bolsward duurt langer en wordt duurder

Bussen. FOTO ARCHIEF LC

Het nieuw te bouwen busstation aan de Twibaksdyk in Bolsward gaat meer kosten. Ook loopt de bouw opnieuw vertraging op.

De gemeente Súdwest-Fryslân wil het busstation in Bolsward verplaatsen van de Snekerstraat naar de Twibaksdyk, waar het dichterbij de provinciale weg (N359) komt te liggen. Na de lange procedures om het nieuwe busstation te mogen bouwen is er nu meer dan 200.000 euro extra nodig voor de bouw.

De nieuwe plek is omstreden en toestemming voor verhuizing van het busstation liet lang op zich wachten. De gemeente kreeg in november vorig jaar uiteindelijk na zes jaar procederen groen licht van de Raad van State. Omwonenden vochten de procedure aan, omdat ze vreesden voor geluidsoverlast. De gemeente moest daarom in 2017 van de Raad van State extra geluidsonderzoek. Daaruit bleek dat er weinig extra overlast viel te verwachten. Omdat de lange procedure duurder was dan verwacht en de aanlegkosten zijn gestegen, is er nu extra geld nodig.

Voor de bouw werd acht jaar geleden 436.000 euro opzijgezet door gemeente en provincie. Dat bedrag is nu gestegen tot 661.000 euro. De provincie had aanvankelijk 360.000 euro opzijgelegd voor de bouw en brengt nu nog eens 112.500 euro in. Om het busstation af te bouwen moet de gemeente de rest, ruim een ton, bijleggen.

De ombouw van het naastgelegen kruispunt Marnezijl op de N359 bemoeilijkt de zaak verder. Dit kruispunt liep al eerder vertraging op. De start van de bouw staat nu gepland voor de tweede helft van 2021. De gemeente vreest dat de werkzaamheden moeilijkheden met de aansluiting op het busstation geven.

Het is nog maar de vraag „of het nieuwe busstation goed gebruikt kan worden en welke kostbare kunstgrepen uitgevoerd moeten worden om dit wel mogelijk te maken”, zo schrijft het college van B en W. De gemeente kan nog niet aangeven wanneer het busstation in gebruik kan worden genomen.