Bolswarders ruw gewekt door bussen: 'Het hele huis stond te trillen'

Bewoners van de Turfkade in Bolsward werden vrijdag ruw gewekt door passerende bussen. FOTO NIELS DE VRIES

Bewoners van een deel van de Turfkade in Bolsward zijn vrijdag naar eigen zeggen ruw gewekt door passerende bussen. Die reden ineens langs hun huizen.

,,Het hele huis stond hier vanochtend vanaf een uur of 6.00 te trillen’’, zegt Rob Visser (66). Zelfs de voegen brokkelden uit de muren, zegt hij. ,,Deze huizen zijn gebouwd in 1880. Ze zijn niet geheid, maar gewoon op de grond gebouwd.’’

Met een stuk of tien buren die in de binnenbocht van de straat wonen, besloot hij een paar pionnen te plaatsen op de weg om zo de bussen af te remmen en zelfs te stoppen. ,,De bussen bleven maar komen.’’ Volgens Visser wilden ze de buschauffeurs vragen om aan de overkant van het water te rijden. Daar staan de huizen een stuk steviger.

,,De buschauffeurs zeiden: we worden hierlangs gestuurd.’’ De meeste chauffeurs konden de actie volgens Visser niet echt waarderen. ,,Een vrouwelijke chauffeur begreep het. Die heeft andere chauffeurs gevraagd via de andere kant te rijden.’’ De bussen zijn later inderdaad uitgeweken naar de Gasthuissingel.

De bewoners zeggen dat het vaker gebeurt dat er plots bussen voorbijkomen. ,,Het gebeurt af en toe’’, zegt Vissers vrouw Sonja (65). ,,Met veertig, vijftig kilometer per uur komen ze voorbij’’, zegt Joanna Braam (57).

Beschadigd door over tijdelijke brug te rijden

Over waarom de bussen langs de bocht van de Turfkade reden hebben Arriva en de gemeente Súdwest-Fryslân elk een andere lezing. Volgens een woordvoerster van de gemeente raakten bussen eerder beschadigd op de tijdelijke vervanging van de Zwaantjespostbrug. Bussen kunnen daar niet tegelijkertijd met auto’s de brug over. Omdat auto’s pas vlak voor de brug stopten, konden tegenliggende bussen niet goed keren. De gemeente zou waarschuwingsborden hebben geplaatst, zodat automobilisten eerder stoppen en de bussen goed kunnen draaien.

Arriva had volgens de woordvoerster wel gezegd dat de bussen mogelijk over de Turfkade zouden gaan. In de veronderstelling dat de noodbrug weer goed oversteekbaar was, had de gemeente niet gedacht dat Arriva dat ook daadwerkelijk zou doen. ,,Wij wisten dit niet.’’ Anders waren de bewoners wel geïnformeerd, zegt ze. In tegenstelling tot vrachtverkeer is busverkeer wel op de kade toegestaan en hoeft Arriva daarom geen ontheffing te hebben.

Het verhaal van de brug kwam een woordvoerster van Arriva gisteren niet bekend voor. Volgens haar reden de bussen om vanwege een stremming van de Dijkstraat. ,,Daarom is er een omleiding ingesteld via de Turfkade.’’ De stremming zou duren tot halverwege augustus, maar in elk geval tot en met maandag rijden de bussen volgens de woordvoerster niet meer over het gedeelte van de Turfkade.