Stadhuistoren keert na twee jaar terug: 'Bolsward zonder toren is Sneek zonder Waterpoort'

Het liet de Bolswarders dinsdag niet onberoerd. Na twee jaar afwezigheid keerde de gerestaureerde stadhuistoren terug over het water. Met de Bolswarder vlag in top en luidende klokken.

Toen de stadhuistoren van Bolsward twee jaar geleden de stad verliet omdat het historische bouwwerk gerestaureerd moest worden, speelde het carillon ook. Ook toen zwaaiden Bolswarders hun toren uit. Het idee ontstond om er bij terugkomst weer bij te zijn. Dus vertrok de toren in drie delen dinsdag vanaf bouwbedrijf Friso in Sneek alleen, maar werd vanaf Abbega vergezeld door varende Bolswarders. Bij aankomst bij de Blauwpoortsbrug stonden de oevers vol fotograferend publiek.

‘Natuurlijk van Hollandia’

Anton van der Weide had zijn stadgenoten via Facebook voor de vaartocht opgetrommeld. Dat het dinsdag een gewone werkdag was, bevorderde de deelname niet, vertelt hij in Abbega, waar de groep wachtte op het transport. Dat begon met twee uur vertraging ten opzichte van de planning omdat het opbouwen van de kraan en het takelen van de onderdelen op het schip langer duurde. Maar daarna werd de vertraging ingehaald omdat het bij alle bruggen meeviel, meldde uitvoerder Hugo Landman.

De groep die meevoer, had een oude melkvaarderspraam geregeld. ,,Natuurlijk van Hollandia in Bolsward’’, meldt Van der Weide. De praam vervoer in 1973 voor het laatst melkbussen. Die zijn er voor deze gelegenheid weer opgezet. Paul de Jong is speciaal uit Frankrijk overgekomen om het mee te maken. ,,Ik woon in Frankrijk, maar als er in Bolsward wat te doen is, ben ik er. De saamhorigheid hier is groot.’’ Hoe hij Bolsward ervoer zonder toren? ,,Als een kip zonder kop, alsof je zonder broek over straat loopt.’’ Auke Boersma gebruikt het beeld van een Sneek zonder Waterpoort of een Leeuwarden zonder Oldehove.

Stadhuis onthoofd

Erna Tjepkema heeft vooral het carillon gemist. Altijd die liedjes bij speciale gelegenheden, die klonken ineens niet meer. ,,Iedereen was diep bedroefd toen het stadhuis onthoofd werd’’, voegt Van der Weide toe. ,,Er zal zeker emotie bijkomen als de toren Bolsward invaart. Die toren, dat ligt heel gevoelig bij Bolswarders. Ze zijn trots op hun stadje.’’ Hij ziet het begeleiden van het bouwwerk bij de vaart als een ode aan de vakmannen die de restauratie uitvoerden. Dat gebeurde bij Bouwbedrijf Jurriëns, onderdeel van Friso.

Sietze van Seijen voelt er zeker wat bij. Hij had vroeger een restauratiebedrijf en nu mocht zijn zoon toezicht houden op het hele project. ,,Kan je nagaan. Het stadhuis werd gebouwd tussen 1614 en 1617. Drie jaar deden ze erover. Terwijl nu alleen de restauratie van de toren al twee jaar duurde.’’ Restaureren was nodig omdat bij de verbouw van het voormalige stadhuis tot cultuurhistorisch centrum De Tiid, bleek dat de spits was aangevreten door de bonte knaagkever.

Allemaal zijn ze blij dat de terugplaatsing van de toren, die donderdag voltooid zal zijn, een einde betekent van de kerstboom die de top tijdelijk sierde. ,,Van kerstboom, naar paasboom, naar pinksterboom zeiden wij in Bolsward’’, vertelt Van der Weide. ,,Maar nu mag de brand erin.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Video
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct