Het mooie weer komt eraan en daarmee in Bolsward ook de overlast van jongeren met kleine bootjes. Zaterdag start de politie een project om ze op hun gedrag aan te spreken.

Wijkagent Gerrit Schermer uit Bolsward, zelf een fervent visser, ziet het al tien jaar met lede ogen aan. Nieuwe woonwijken met steeds meer water en steeds meer jongeren uit die wijken die over een bootje beschikken. Met die snelle rubberboten zorgt een deel van de jeugd, in de leeftijd van tien tot zestien jaar, voor overlast.

,,Het is jeugd, hè, ik heb het niet over criminelen.’’ Schermer snapt dat jongeren zich uit willen leven, maar vindt het belangrijk dat ze zich aan de regels houden omdat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dat nog nooit een zwemmer een tik van de schroef van een planerende rubberboot heeft gekregen, is volgens hem eerder een gevolg van geluk dan van wijsheid.

Vorig jaar is het aantal kleine boten in Bolsward volgens Schermer bijna verdubbeld. Mensen gingen vanwege corona niet naar het buitenland op vakantie en gaven hun kinderen in plaats daarvan een bootje. ,,’s Ochtends zat de jeugd achter het beeldscherm les te volgen, ’s middags gingen ze het water op.’’

Pirouettes

Met alle gevolgen van dien. Schermer somt de overlast op die vorige zomer ontstond. Er werd te hard gevaren, met golfslag als gevolg, waardoor weer andere boten losraakten van de wal of steiger. Pompebladen lagen in stukjes uiteen omdat er dwars doorheen gevaren was. ,,Daar schuilen vissen onder als snoeken en karpers.’’ Ook dreven er kapotte eieren uit vogelnesten voorbij en er werden pirouettes gemaakt. Terwijl een klein bootje 6 kilometer per uur mag, haalden sommigen makkelijk de 20 kilometer per uur.

Het verbaast Schermer dat ouders hun kind niet snel op een brommer zullen zetten als het nog niet mag, maar ze hun kinderen wel de volledige vrijheid geven op het water. Daarom is de insteek van het door hem bedachte project vooral om de ouders aan te spreken. ,,We gaan flyers uitdelen met de regels. Die geven we aan de ouders, want als de jongeren die krijgen, vinden we ze terug in het water.’’

Aanspreken op hun gedrag, uitleggen wat wel en niet kan, het is volgens Schermer de manier om problemen te voorkomen. ,,Die kan ik namelijk niet oplossen. De ouders moeten met hun kinderen in gesprek gaan.’’

Bolsward als pilot

Door vanaf het begin van het vaarseizoen in te zetten op controle van de jeugd op kleine boten, kunnen daar de rest van de zomer de vruchten van geplukt worden, is de overtuiging van Schermer.

Direct boetes uitdelen, is niet de opzet. ,,Maar ben je een keer gewaarschuwd en we betrappen je weer, dan zal er betaald moeten worden.’’ Een boete voor snel varen bedraagt 95 euro. Voor iemand onder de zestien wordt dat de helft. Maar de boetes kunnen flink oplopen, waarschuwt Schermer.

Is er geen vaarbewijs, is de boot niet geregistreerd of verzekerd, is er geen brandblusser aan boord, dan kan ook daarvoor proces-verbaal opgemaakt worden. Of als je nog te jong bent om een boot te besturen, waarvoor je minimaal 12 jaar moet zijn.

Bolsward wordt deze zomer als pilot gezien. Mocht de aanpak resultaat opleveren, dan volgen mogelijk ook andere waterrijke plaatsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct