Gemeentehuis Smallingerland

'Zwaar' zakenbestuur lost volledige college Smallingerland af

Gemeentehuis Smallingerland Foto LC

Met vier ervaren zestigers vult Smallingerland de vacatures voor het zakencollege in. Van de huidige drie wethouders keert niemand terug. De raad stelt zich positief maar afwachtend op.

De vier (drie mannen, een vrouw), die donderdag worden geïnstalleerd, dragen een flinke dosis politieke ervaring met zich mee. Maria le Roy was acht jaar wethouder in Harlingen, daarvoor gedeputeerde, Statenlid en wethouder in Zeeland. Felix van Beek was met elkaar acht jaar wethouder in Skarsterlân, Littenseradiel en Boarnsterhim, daarna griffier in Leeuwarden en Alkmaar. De andere twee kandidaten hebben geen Friese functies op hun cv. Robin Hartog Heys zat op de wethoudersstoel in Deventer en Arnhem. Bert Westerink was in totaal vijftien jaar wethouder in Groningen, Delfzijl, Woerden en Winsum.

Daarnaast heeft het viertal nog een imposante rij andere functies op zijn naam staan. Het kwartet is geselecteerd uit 81 sollicitanten, op deskundigheid en niet op partijkleur. Toch zijn in Le Roy (van PvdA-huize), Van Beek (VVD-achtergrond), Har-togh Heys (D66) en Westerink (CDA) veel politieke kleuren op de achtergrond aanwezig. Wie welke portefeuille gaat invullen, maakt Smallingerland nog niet bekend.

‘Ik ben blij dat er een echt team is gevonden’

De gemeenteraad is tot het laatst onwetend gehouden over de keus van de externe sollicitatiecommissie. Maandagavond kregen de leden in een besloten raadsvergadering de namen te horen en volgde een korte kennismaking en vragenronde met de kandidaten. Op het moment dat de commissie met bedankbloemen uit het gemeentehuis stapte, stuurde de gemeente een persbericht de wereld in.

,,De commissie heeft haar werk degelijk gedaan”, reageert burgemeester Jan Rijpstra. ,,Ik ben blij dat er een echt team is gevonden, dat is goed.” Het gevolg is wel dat de huidige drie wethouders allen het veld ruimen: zij hebben niet gesolliciteerd of zijn niet gekozen. Rijpstra: ,,Het is jammer om van hen afscheid te moeten nemen. Zeker als je nog maar kort wethouder bent, had je het je wellicht anders voorgesteld.”

Rijpstra doelt op Sipke Hoekstra, die slechts zeven maanden in functie is geweest. De VVD’er werd hier en daar ook wel gezien als iemand die mogelijk zou kunnen terugkeren in het nieuwe zakencollege. Voor hem, en ook voor Marjan Sijperda (ELP) en Piet de Ruiter (FNP/Groenlinks), resteert nu het aanbieden van een ontslagbrief aan de raad.

Die kon maandag weinig anders doen dan de nieuwe namen voor kennisgeving aannemen. ,,Als het aan ons lag hadden we de huidige wethouders gehouden, maar dit proces is zeer zorgvuldig geweest en het nieuwe team krijgt onze steun”, aldus Yntze de Vries (ELP). Jouke de Jong (CU) ziet de ,,bewezen staat van dienst” van de nieuwe ploeg, maar vindt het door het wisselen van alle wethouders ,,jammer van de continuïteit.” Karin van der Velde (CDA) wijst ook op de onbekendheid met de gemeente Smallingerland. ,,Maar ik laat me graag verrassen.”Anton Pieters (PvdA): ,,It is ôfwachtsje.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct