Werkstraf en boete voor 'dollemansrit' door Drachten

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 26-jarige inwoner van Boelenslaan ging er als een haas in zijn auto vandoor, toen hij op 2 maart vorig jaar in Drachten de politie achter zich aan kreeg. Wat volgde noemde de officier van justitie „een dollemansrit”.

In de wijk Noordoost werden snelheden van 90 tot 130 kilometer per uur bereikt.

Zelf zei de verdachte tegen politierechter Marijke Jansen dat hij, nadat hij van de politiewagen het stopteken had gekregen, na zo’n 30 meter was gestopt. Volgens de politie had de achtervolging veel langer geduurd. De auto’s joegen over de Noorderdwarsvaart, via de Zwaluwstaart en de Wildzang. Daar sprong de bestuurder uit de auto – zijn maten zaten er nog in – en zette hij het op een lopen.

130 waar 50 is toegestaan

Op de Noorderdwarsvaart zagen de agenten op hun snelheidsmeter dat er 130 werd gereden, 50 is daar het maximum. In de wijk Noordoost mag in sommige straten niet harder dan 30 worden gereden. Daar lag de top op 90 kilometer per uur. „Het is gewoon heel fout geweest”, zei de man tegen de politierechter. Hij was onder invloed van cocaïne en alcohol. Hij vond zelf dat hij al „een dikke straf” heeft gehad.

Hij kwam in het CBR-traject terecht, die onderzoeken kosten veel geld. Sinds hij werd aangehouden, heeft hij volgens eigen zeggen geen drank en drugs meer gebruikt. Hij is meer dan een jaar zijn rijbewijs kwijt geweest. „Ik heb hier wel van geleerd, het heeft me de ogen geopend”, zei hij. „En het heeft me heel veel geld gekost”.

De rechter hield enigszins rekening met alle gevolgen die de verdachte heeft ondervonden en de ouderdom van de zaak. De man kreeg een werkstraf van 20 uur plus 20 uur voorwaardelijk. Voor het gevaarlijk rijgedrag legde Jansen een boete op van 500 euro waarvan de helft voorwaardelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Rechtbank