De Gorredijkster (16) die Roan Brilstra uit Drachten eind vorig jaar doodstak, heeft voorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd gekregen.

Dit met een proeftijd van twee jaar, waarin hij zich onder behandeling moet stellen in een GGZ-kliniek of een soortgelijke instelling. Daarna volgt een ambulante behandeling met een intensieve trajectbegeleiding.

Bij de jongen, die ten tijde van het delict nog 15 jaar was, is een ‘gebrekkige ontwikkeling’ vastgesteld, oftwel een gedragsstoornis. Zonder behandeling kan die uitmonden in een narcistische persoonlijkheidsstoornis. En is de kans op recidive heel groot.

Naar verwachting kan de Gorredijkster voor 1 september in een kliniek worden opgenomen. Nadat hij op 11 september vrij komt, als hij 265 dagen in hechtenis heeft gezeten, kan hij daar terecht. De jongen, die verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard, is zeer gemotiveerd om mee te werken aan de therapie, verzekerde zijn advocaat Hilde Terpstra.

Met hem gaat het naar omstandigheden goed. ,,Hij moet leren leven met hetgeen hij gedaan heeft.’’ De Gorredijkster was niet eerder met de politie in aanraking geweest.

Intentie om iemand te beroven

De jongen stak op 22 december 2019 de toen 15-jarige Roan Brilstra uit Drachten neer. Hij bezweek ruim een week later, een dag na zijn zestiende verjaardag, aan zijn verwondingen.

De Gorredijkster en zijn 14-jarige maat uit Drachten waren Drachten die avond ingegaan met de intentie iemand te beroven. Speciaal daarvoor hadden ze een mes meegenomen. Ze troffen Brilstra en zijn kameraad. ,,Hoeveel money heb je?’’, werd de Drachtsters gevraagd. Gevolgd door: ,,Maak je zakken leeg.’’ Op de Zuidkade kwam het tot een handgemeen, waarbij de Gorredijkster het mes trok en Brilstra in de borst stak.

De rechtbank rekent het hem zeer zwaar aan dat door zijn handelen Brilstra, die nog een heel leven voor zich had, omkwam. Dit heeft een ,,onvoorstelbaar verdriet en een enorm gemis bij familie en vrienden’’ tot gevolg, aldus rechter Monique Dijkstra.

De rechtbank kan zich voorstellen dat voor de nabestaanden ,,geen enkele straf denkbaar is die het verlies kan goedmaken.’’

De 14-jarige maat van de Gorredijkster werd in juni veroordeeld tot 100 dagen jeugddetentie, waarvan 45 dagen voorwaardelijk. De opgelegde straf is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest zat.

Messenverbod

Het steekincident zorgde voor veel maatschappelijke onrust, angst en woede, zo haalde de rechter aan. Het baarde haar zorgen ,,hoe licht jongeren over het bij zich dragen van een mes denken, terwijl de gevolgen ernstig kunnen zijn.’’ Want wie een mes trekt, moet zich realiseren dat hij daarmee iemand kan verwonden. ,,Het is belangrijk dat jongeren zich bewust worden van dat gevaar.’’

Voor burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland was de steekpartij aanleiding een messenverbod in te voeren. ,,Het is van belang nu door te pakken en te starten met het opleggen van een verbod tegen messen en steekwapens’’, zei Rijpstra onlangs in deze krant.

Het gaat om het hele centrum, waaronder De Kaden, het Reidingpark en het winkelhart. Ook wil hij gebieden aanwijzen waar preventief gefouilleerd mag worden. Daarnaast overweegt Rijpstra om deze zones uit te breiden met scholen voor beroeps- en voortgezet onderwijs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct